ChristenUnie


Vragen over de invloed van internet op het aantal suïcides onder jongeren

Vragen over de invloed van internet op het aantal suïcides onder jongeren

dinsdag 26 februari 2008 16:09 Vragen van het lid Voordewind aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie over de invloed van internet op het aantal suïcides onder jongeren.
1.
Kent u het artikel `suïcidale jongere treft vriend op het web'?(1)
2.
Deelt u de mening dat jongeren tot een kwetsbare groep behoren die makkelijker kan worden beïnvloed door beschikbare informatie over succesvolle zelfmoordmethoden?

3.
Bent u het met de onderzoekers eens dat de risico's van het internet wat betreft de beïnvloeding bij zelfmoordgedachten verder moeten worden onderzocht? Zo ja, bent u bereid onderzoek te laten doen naar de invloed van beschikbare informatie op internet op het aantal zelfdodingen onder jongeren? Zo nee, waarom niet?
4.
Wat vindt u van de suggestie dat er waarschuwingspagina's zouden moeten worden gekoppeld aan sites met risicovolle informatie?
5.
Ziet u mogelijkheden om de mediacode voor terughoudende berichtgeving over zelfdoding een digitale variant te geven?

6.
Kent u de website met succesvolle zelfmoordmethoden, die wordt aangeboden door mevrouw Spaink en aan de orde is geweest tijdens de uitzending van Pauw en Witteman?(2)

7.
Hoe beoordeelt u deze link, in het licht van voorgaande vragen? Is het wettelijk toegestaan om deze specifieke informatie over succesvolle zelfdodingmethoden via internet, zonder begeleiding, te verstrekken? Zo nee, welke stappen gaat u hiertegen ondernemen? Zo ja, vindt u het wenselijk dat dit gebeurt?

8.
Kunt u aangeven wanneer u uiterlijk komt met een kabinetsreactie op het beleidsadvies van het Trimbosinstituut `verminderen van suïcidaliteit'?

Bronnen
(1) Nederlands Dagblad, zaterdag 23 februari 2008. (2) Uitzending van 22 februari.