Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van der Staaij, Van Baalen en Voordewind over de toenemende Jordaanse druk op een christelijke minderheid

26-02-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staaij, Van Baalen en Voordewind over de toenemende Jordaanse druk op een christelijke minderheid. Deze vragen werden ingezonden op 1 februari 2008 met kenmerk 2070810240.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD) en Voordewind (ChristenUnie) over de toenemende Jordaanse druk op een christelijke minderheid.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Jordanië de druk verhoogt op buitenlandse christenen om het land te verlaten? 1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is het u bekend dat een fors aantal christenen met hun gezinnen, die al lange tijd in Jordanië wonen het afgelopen jaar het land zijn uitgezet? Kunt u inzicht geven in de aantallen die het betreft?

Vraag 3

Herkent u de in de berichten gesuggereerde ontwikkeling, dat de traditionele godsdienstige tolerantie in Jordanië verdwijnt? Zo ja, hoe verklaart u deze ontwikkeling? Is deze mogelijke trend tijdens internationaal overleg of anderszins al eens aan de orde gesteld?

Antwoord

Betrouwbare gegevens over emigratie of uitzetting van religieuze minderheden zijn niet beschikbaar. De in het bericht genoemde ontwikkeling herken ik evenwel niet. Uit recente contacten in Jordanië met vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap is evenmin gebleken dat de algemene tolerantie jegens J ordaanse christenen en kerken zou teruglopen. Er is tot dusverre geen aanleiding geweest om deze kwestie bij de Jordaanse autoriteiten of internationaal aan de orde te stellen.

Vraag 4

Bent u op de hoogte van de beweegredenen van Jordanië om de druk op buitenlandse christenen te verhogen? Deelt u de conclusie van verschillende plaatselijke kerken, dat de beweegreden gelegen zal zijn in het evangeliseren onder moslims? In hoeverre is evangelisatie onder moslims in strijd met het regeringsbeleid van Jordanië?

Antwoord

Jordanië kent een geschiedenis waarbij de christelijke minderheid al eeuwen op vreedzame wijze naast de islamitische meerderheid woont. De basis voor deze balans bestaat uit wederzijds respect, wat onder meer inhoudt dat over en weer geen pogingen worden ondernomen elkaar te bekeren. De overheid ziet er actief op toe dat de rust en stabiliteit onder en tussen geloofsgemeenschappen wordt bewaard.

Vraag 5

Bent u bereid, zowel in bilateraal als in internationaal verband, over deze ontwikkeling en over het genoemde regeringsbeleid uw zorgen uit te spreken en de regering van Jordanië te vragen de vrijheid van godsdienstige minderheden te waarborgen? Zo ja, op welke wijze wilt u hieraan concreet gestalte geven?

Antwoord

Nederland zal bilateraal en in EU-verband de positie van religieuze minderheden (inclusief die van christenen) systematisch aan de orde blijven stellen in contacten met zowel regeringen als vertegenwoordigers van lokale religieuze belangenorganisaties in de regio.


1: Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl