Gemeente Winschoten


Aanbesteding mini-containers en ondergrondse containers van start

Op woensdag 20 februari 2008 zijn de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten gestart met een openbare aanbesteding voor de aanschaf van nieuwe mini-containers. De gemeente Bellingwedde neemt ook deel aan deze aanbesteding.
Bij deze aanbesteding gaat het om de aanschaf van mini-containers (in totaal 40.000 stuks) die de bestaande, economisch afgeschreven mini-containers gaan vervangen. In de nieuwe containers worden ook elektronische identificatievoorzieningen aangebracht. Daardoor zal het management, beheer en onderhoud van alle mini-containers geoptimaliseerd worden.
Ook zal de aanschaf van een 40-tal ondergrondse containers in deze aanbesteding worden meegenomen. Deze containers, die vooral geplaatst worden in de gemeente Winschoten, worden ingezet voor de inzameling van restafval bij de diverse hoogbouwaansluitingen en de ondergrondse inzameling van glas en textiel.
Volgens de planning zal de omwisseling van de mini-containers gaan plaatsvinden vanaf oktober tot december 2008. De aanleg van de eerste ondergrondse containers zal starten in september 2008 en zal medio 2009 worden afgerond.

Speciale afvalcampagne
De gemeenten willen deze omwisseling van mini-containers en de aanleg van ondergrondse containers straks benutten om samen met de bevolking de gescheiden inzameling van de verschillende afvaldeelstromen (papier en karton, glas en textiel) te verbeteren. Deze blijft nu nog achter bij de landelijke streefcijfers. Hiervoor zal dan ook vanaf september 2008 een speciale afvalcampagne worden gestart.

In deze campagne zullen naast burgers ook scholen, wijken, woningbouwcorporaties en verenigingen worden betrokken. De campagne besteedt ook aandacht aan het omschakelen naar de inzameling van oud papier en karton met de nog bruikbare oude minicontainers. In de afvalvoorlichtingscampagne worden de burgers van de gemeenten maandelijks vanaf maart geïnformeerd over activiteiten, uitvoering, tijdstippen en achtergronden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale afvalkranten, een speciale website, per huishouden bezorgde brieven, lesprogramma's voor schoolkinderen.