Gemeente Soest

Aanplant laanbomen in Eempolder

Datum: 26/02/2008

De gemeente Soest is momenteel bezig met de aanplant van laanbomen langs een aantal wegen in de Eempolder.

Aan de Peter van de Breemerweg, de Hooiweg, de Grote Melmweg en de Spiekerweg worden in totaal ongeveer 130 bomen geplant. Op de hoge delen worden eiken geplant, op de lagere, nattere delen komt een menging van essen, wilgen en elzen.

De werkzaamheden zijn deels een gevolg van de herinrichting van deze wegen, en deels gaat het om vervanging van zieke en kwijnende bomen. Het afgelopen jaar is het wegprofiel van een aantal polderwegen aangepast om ze - in het kader van het programma 'Duurzaam Veilig' - geschikt te maken als 60-kilometer wegen. Een aantal bomen moest voor die werkzaamheden het veld ruimen en worden nu vervangen.

Vloeiende overgang
De wegen, waarlangs de bomen worden geplant, liggen in een overgangsgebied tussen de bebouwde kom en de open Eempolder. Door bomen langs de doorgaande wegen aan te brengen ontstaat een vloeiende overgang tussen de open Eempolder en de dichtbebouwde kom. Wegen aan de noordzijde van het spoor Amersfoort-Amsterdam liggen niet meer in de overgangszone, maar in de open Eempolder. In dat gebied zullen dan ook geen bomen worden aangeplant. Hoogopgaande beplanting in de open Eempolder blijft voornamelijk beperkt tot de erfbeplanting rond boerderijen.

.