Gemeente Bedum


'Openbaar drankgebruik' verder beteugeld

26 februari 2008
RAAD LEGT OPENBAAR DRANKGEBRUIK IN BEBOUWDE KOMMEN VERDER AAN BANDEN

De gemeenteraad van Bedum heeft afgelopen donderdag ingestemd met een voorstel van b. en w. om het gebruik van drank in het openbaar te verbieden. Daarvoor is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd. De maatregel geldt voor de bebouwde kommen van Bedum, Onderdendam, Zuidwolde en Noordwolde en voor het Bedumer bos. Overtreders van het verbod kunnen een boete van maximaal 370 Euro tegemoet zien. De politie, die aangedrongen heeft op verscherping van de regels in de APV, gaat streng op de maatregelen controleren.

In de oude situatie kon de politie alleen optreden in die gevallen waarin er alcohol werd genuttigd uit aangebroken verpakkingen. De kennelijke bedoeling om in de openbare ruimte drank te nuttigen uit nog ongeopende verpakkingen is nu ook strafbaar gesteld.

De politie heeft bij het gemeentebestuur aangedrongen op verscherping van de regels. Dit om de overlast die door rondhangende, drinkende jeugd wordt veroorzaakt beter te kunnen beteugelen.

De maatregel is één van een pakket dat tot doel heeft de overlast door rondhangende jongeren verder in te dammen. Met name in de kern Bedum veroorzaken groepjes jongeren al tijden problemen. Met het oog daarop zijn sinds enige tijd ook de politiecontroles in het dorp geïntensiveerd.

In de gemeenteraad gingen tijdens de behandeling van wijziging van de APV stemmen op om het verbod van toepassing te verklaren op het hele grondgebied van de gemeente. Dit blijkt echter, op grond van gerechtelijke uitspraken, niet mogelijk.