Gemeente Breda

Gemeente Breda wil dat milieuzone ook geldt voor bestelwagens

De Gemeente Breda wil dat de in oktober 2007 ingestelde milieuzone ook gaat gelden voor bestelwagens. Breda heeft deze intentie uitgesproken op uitnodiging van minister Cramer van VROM.

Wethouder Willems van Milieu tekent dit voorjaar nog het convenant Stimulering schone lichte bedrijfsautos en milieuzonering om de intentie te bekrachtigen. Wethouder Willems: In Breda rijden relatief veel bestelwagens rond. Deze hoeven nog niet te voldoen aan de criteria van de milieuzone, maar leveren ondertussen wel een belangrijke bijdrage aan de luchtvervuiling. Door de milieuzone uit te breiden naar bestelwagens werken we verder aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de binnenstad.

Huidige milieuzone

Sinds oktober 2007 geldt in de binnenstad van Breda een milieuzone voor vrachtwagens. Dat betekent dat hier alleen schone vrachtwagens welkom zijn. Breda vindt de luchtkwaliteit heel belangrijk, omdat die directe invloed heeft op de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van haar inwoners. De Gemeente Breda gaat in kaart brengen wat de gevolgen zijn van het uitbreiden van de milieuzone met bestelverkeer.

Convenant Stimulering schone lichte bedrijfautos en milieuzonering

Bij de invoering van de milieuzone voor vrachtwagens in oktober 2007 is afgesproken om te onderzoeken of de zone ook naar andere voertuigen kan worden uitgebreid. Uit onderzoek van het Ministerie van VROM blijkt dat de bestelautos binnen de stad verantwoordelijk zijn voor ± 20 - 25% van de uitstoot van stikstofoxide en voor ± 40 - 45% van de uitstoot van fijn stof. Het convenant dat de Gemeente Breda wil ondertekenen is op hoofdlijnen al onderschreven door de transportbranches EVO, TLN en KNV en door MKB-Nederland en het Platform Detailhandel Nederland. Ook de steden Den Bosch, Tilburg, Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn voornemens het convenant te ondertekenen.

Breda, 26 februari 2008