Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

26-02-2008

Robert Markus wint internationale fotowedstrijd Seeing Science

De internationale fotowedstrijd Seeing Science is gewonnen door de Hongaar Robert Markus. Dit is op maandag 25 februari tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Trippenhuis bekendgemaakt. De foto 'Fruitvlieglarve in een druppel water' combineert volgens juryvoorzitter Frits van Oostrom wetenschap, schoonheid, magie, originaliteit en kunst. Het is een krachtig beeld met een natuurlijke schoonheid en een prachtig voorbeeld van state-of-the-art wetenschap. Robert Markus is onderzoeker aan het Biological Research Center van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.

De opdracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) om magie van wetenschap op foto zichtbaar te maken leverde bijna driehonderd inzendingen uit dertig landen op. De vier finalisten van Seeing Science waren allemaal aanwezig bij de prijsuitreiking. Naast Robert Markus waren dat de Russische Anna Kozhevnikova, de Groningers Erwin Platen en Rense Boomsma en Sudipto Das uit India.

Foto: Henk Thomas
V.l.n.r. Jos van der Meer, Robert Markus, Sudipto Das, Erwin Platen, Rense Boomsma, Frits van Oostrom. Op de voorgrond: Anna Kozhevnikova

Chris Timmers uit Utrecht heeft de publieksprijs van Seeing Science gewonnen. Twee maanden lang kon op de jubileumwebsite van de KNAW worden gestemd op twintig foto's. Er is door het publiek massaal gestemd en de foto van Chris Timmers heeft uiteindelijk de meeste stemmen gekregen. Timmers werkt bij de afdeling Multimedia van het UMC Utrecht en maakt afbeeldingen van onderwerpen die niet zichtbaar zijn, zoals de werking van de hersenen.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl