Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Recycling ICT-apparatuur goed voorbeeld van producentenverantwoordelijkheid

Woerden, 26 februari 2008

ICT~Milieu heeft grote moeite met het rapport over electronica-afval dat onderzoeksbureau CREM heeft opgesteld in opdracht van Greenpeace. De suggestie wordt gewekt dat gebruikte ICT-apparatuur op grote schaal in de verbrandingsoven terecht komt of illegaal verdwijnt naar het buitenland. Inzameling en recycling van ICT-apparatuur in Nederland is echter een goed voorbeeld van producentenverantwoordelijkheid. Dit betreft zowel de financiering als het behaalde milieurendement.

Het CREM-rapport gooit bruingoed (tv's, dvd-spelers, stereoapparatuur e.d.) op één hoop met ICT-apparatuur (computers, printers, faxen, mobiele telefoons), terwijl voor ICT-apparatuur een ander inzamelsysteem actief is. ICT~Milieu zamelt 70% van de gebruikte ICT-apparaten in en realiseert een recycling van 97% (ver boven de wettelijke norm van 75%). Vorige maand nog heeft minister Jacqueline Cramer van Milieu het ICT-inzamelsysteem gefeliciteerd met deze bijna gesloten kringloop bij het behalen van de 100 miljoenste kilo gerecyclede ICT-apparatuur.

Producenten nemen verantwoordelijkheid

ICT~Milieu organiseert de collectieve inzameling en recycling van gebruikte ICT-apparaten. Zo'n 300 aangesloten ICT-bedrijven maken ervan gebruik. Individuele inzameling, zoals door Greenpeace wordt voorgesteld, is in de praktijk niet haalbaar maar ook niet nodig. Ook met een collectieve producentenverantwoordelijkheid wordt, gezien het recyclepercentage van 97%, een bijna gesloten kringloop gerealiseerd. Hiermee laat de ICT-branche zien dat zij een hoge milieuambitie heeft.

ICT~Milieu berekent de kosten voor inzameling en recycling door aan de producenten. Op ICT-apparatuur zit géén verwijderingsbijdrage voor consumenten. Producenten nemen daarmee ook hun financiële verantwoordelijkheid om ICT-apparatuur op een verantwoorde manier in te zamelen en te recyclen. Overigens, de wens van Greenpeace om te komen tot 'ecodesign' van ICT-apparaten wordt onderschreven door de branche, die daar hard aan werkt.

Afgifteplicht gewenst

Consumenten kunnen gebruikte ICT-apparaten gratis naar de gemeentelijke milieustraat brengen of inleveren bij de winkel waar ze een nieuw apparaat kopen ('oud voor nieuw'). ICT~Milieu is een voorstander van een afgifteplicht door gemeenten maar kan dit zelf niet afdwingen. De ICT-bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid zodra dit wettelijk kan, te weten op het moment dat gemeenten en detailhandel apparatuur aanbieden.

ICT~Milieu ondersteunt al langer het pleidooi om beter in kaart te brengen waar apparatuur blijft buiten het zicht van verantwoorde recycling. Samen met de NVMP laat ICT~Milieu daarom onderzoek doen naar deze zogenoemde lekstromen. Gebruikte ICT-apparatuur die niet door ICT~Milieu wordt ingezameld en gerecycled, loopt kans terecht te komen in de illegale export of wordt laagwaardiger gerecycled.

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office en heeft de dagelijkse leiding over het ICT-inzamelsysteem. Ze organiseert de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT~Milieu de monitoring en rapportage over het ICT-inzamelsysteem aan het Ministerie van VROM. Meer informatie: www.ictmilieu.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ted van Hintum (ICT~Office), tel. (0348) 49 36 36 of 06 46 06 35 54, e-mail: ted.van.hintum@ictoffice.nl