GroenLinks

GroenLinks presenteert initiatiefwet tegen CO2-uitstoot nieuwe kolencentrales

26 februari 2008

Vandaag presenteert GroenLinks de initiatiefwet "Kappen met kolen". Vijf voorgenomen nieuwe kolencentrales stoten evenveel CO2 uit als alle autos in Nederland samen. De bouw van deze nieuwe centrales gaat lijnrecht in tegen de doelstelling van dit kabinet om de CO2-uitstoot te reduceren. Tien procent extra uitstoot is het gevolg. Het plan uit het coalitieakkoord om Nederland één van de schoonste en duurzaamste energievoorzieningen in Europa te bezorgen kan dan in de prullenbak. De wet die GroenLinks voorstelt introduceert een kolenbelasting die de opwekking van elektriciteit uit kolen een kwart duurder maakt. Het prijsvoordeel ten opzichte van aardgas valt daarmee weg, en de bouw van nieuwe centrales wordt onrendabel.

Tot nu toe heeft het kabinet steeds gezegd dat Nederlandse maatregelen niet nodig waren, omdat de Europese Unie met klimaatplannen zou komen die kolencentrales minder vervuilend zouden maken. Inmiddels zijn de plannen van de EU bekend. Daaruit blijkt dat de prijs van emissierechten te laag wordt, waardoor bedrijven niet zullen overgaan tot het bijstoken van biomassa of ondergrondse opslag van CO2, omdat het goedkoper is emissierechten te kopen. In juni 2007 verwachtte de minister nog dat kolencentrales - door een hoge prijs van emissierechten hiertoe wel gedwongen zouden worden (zie persbericht VROM) Nu de bouw van meerdere kolencentrales op stapel staat en de CO2 uitstoot blijft stijgen is Nederland dus zelf aan zet. Minister Cramer kan zich niet langer achter de EU verschuilen. GroenLinks rekent op steun van de coalitiepartijen, indien zij de klimaatdoelen uit het coalitieakkoord serieus nemen.

Morgen worden de klimaatplannen van de Europese Unie in de Tweede Kamer besproken. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duivendak zal tijdens dit debat de wet presenteren. De wet gaat vandaag ook voor advies naar de Raad van State. De Kamer kan dan nog voor het zomerreces de wet in behandeling nemen.


--