Gemeente Alphen aan den Rijn

Firstmethode werkt ook in Alphen

Work Firstmethode werkt ook in Alphen aan den Rijn

A-3 academie leert naar werk

Het is goed mogelijk om de ook in Alpen aan den Rijn gehanteerde WorkFirst-methodiek te gebruiken voor werklozen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit concludeert de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in een vandaag gepubliceerd onderzoek onder zes gemeenten over de methode WorkFirst. Alphen aan den Rijn werkte de afgelopen twee jaar aan de hand van deze methode. Het heeft een bijdrage geleverd aan het laagste aantal uitkeringsgerechtigden ooit in Alphen aan den Rijn.

WorkFirst is een van oorsprong Amerikaanse methodiek om werklozen te reïntegreren naar werk. Kernpunt is de combinatie van verplichte werkactiviteiten en het vergroten van kennis en vaardigheden. Voor Alphen is het van wezenlijk belang hierbij te kiezen voor een positieve insteek. Mensen met een uitkering zijn helemaal niet gebaat met wat ik maar noem een pesttraject, stelt wethouder Robert Blom.

De gedachte achter WorkFirst is dat het meteen verrichten van werkzaamheden de werklozen snel dichter bij de arbeidsmarkt brengt. Alphen aan den Rijn heeft hiervoor de zogenaamde A3-academie gestart. Deelnemers leren hier via een intensieve training om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit kan gaan om inhoudelijke vakkennis, het bijbrengen van sociale en werknemerscompetenties, maar ook om allerlei sollicitatievaardigheden. De academie geeft cliënten het gevoel dat ze serieus worden genomen, vertelt de wethouder. Veel cliënten blijken waarde te hechten aan het certificaat dat aan het einde van de trainingsperiode wordt uitgereikt. Veel werklozen hebben hierdoor behoorlijke stappen gezet op de weg naar regulier werk.

Uit het onderzoek van de RWI blijkt dat 70% van de geënquêteerde uitkeringsgerechtigden van de zeven deelnemende gemeenten aangeeft door de WorkFirst-aanpak meer zin te hebben gekregen om te gaan werken. 60% geeft aan meer zelfvertrouwen te hebben gekregen en geleerd te hebben hoe ze ook zelf werk kunnen vinden. Ondanks het verplichtende karakter van de werkzaamheden en de sanctiemogelijkheden bij onvoldoende medewerking, gaat 80% van de geënquêteerden meestal of altijd met plezier naar de activiteiten. Meer dan de helft vindt de verplichte werkzaamheden leuk.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn