VVD


26-2-2008

Boekestijn: Herfkens dient geld terug te betalen

Op de website Elsevier.nl - bezocht op 26 februari 2008 - wordt beweerd dat in het contract van Eveline Herfkens staat dat de VN-regels inzake huursubsidie en pensioenfondsen bij de salarisonderhandelingen aan haar zijn overhandigd en zelfs met haar zijn besproken.

Indien deze bewering juist is, vervult het gedrag van mevrouw Herfkens de VVD met afgrijzen.

Arend Jan Boekestijn, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer zal in een komend overleg met de minister van Ontwikkelingssamenwerking aandringen op terugbetaling van het ten onrechte uitgekeerde geld. Indien het juridisch niet mogelijk is het geld terug te eisen, hetgeen nog moet blijken aangezien er nog een VN onderzoek loopt, zal de VVD het kabinet, en de PvdA-leden in het bijzonder, oproepen een moreel appèl op mevrouw Herfkens te doen om het geld alsnog terug te storten.

Inner City Press meldt op haar website dat zowel Ad Melkert als twee andere hooggeplaatste UNDP-functionarissen voor mevrouw Herfkens in de bres zijn gesprongen. De VVD-fractie heeft nu aan de Ministers Koenders en Verhagen gevraagd of zij uitsluitsel kunnen geven wie deze andere twee personen zijn en wat hun precieze rol is geweest in deze kwestie. De VVD betreurt dat door deze inmenging de kans bestaat dat de oud-minister het teveel ontvangen geld niet terug hoeft te betalen.

Begin dit jaar werd duidelijk dat Eveline Herfkens bij haar aanstelling bij de Verenigde Naties in New York onrechtmatig aanspraak heeft gemaakt op een huurvergoeding vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is er nog sprake van andere onregelmatigheden.

Overigens zou het Mevrouw Herfkens sieren indien zij uit eigen beweging het teveel betaalde bedrag zou terugstorten.