Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16

1423 AJ Uithoorn
Postbus 8

1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Gemeente Uithoorn binnen `Sabbatsgrens'


26 februari 2008 print
Vandaag, dinsdag 26 februari 2008 heeft burgemeester Berry Groen een verklaring afgelegd waardoor het grondgebied van de gemeente Uithoorn vanaf heden valt binnen de symbolische Sabbatsgrens van de Joodse Gemeente Amsterdam.

Het vestigen van deze zogenoemde eroev (Nederlandse betekenis: vermenging) maakt het voor de Joodse gemeenschap in de regio mogelijk om "de joodse gebruiken op de Sjabbat" ook in Uithoorn in praktijk te brengen.

De Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge te Amsterdam heeft de gemeente Uithoorn verzocht om de eroev te mogen vestigen. Daartoe dient het grondgebied van deze gemeente symbolisch aan haar te worden verhuurd. Vanmorgen heeft burgemeester Berry Groen de daarvoor gewenste formele, symbolische handeling verricht door het afleggen van de volgende verklaring:

Ik verklaar bij dezen aan de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge te Amsterdam voor de duur van 15 jaar te hebben verhuurd de plaats Uithoorn, voor het bedrag van EUR 100.

Het college van B&W heeft besloten deze EUR 100 te schenken aan een organisatie die zich richt op activiteiten voor jongeren. ^
Afspraak met Joodse gemeenschap