Gemeente Capelle a/d IJssel

Uitslag CCQ Stappen

Logo CCQ Vanaf 6 februari kon u meedoen aan de Capelse Code Quizz over stappen. Hiermee kon u uw kennis testen van de Capelse regels, geboden en verboden op dit gebied. De juiste code was BBA!

36 inwoners van Capelle deden mee, waarvan 14 het juiste antwoord instuurden.

Winnaar CCQ Stappen

De winnaar die we daaruit trokken is de heer P. Overduin. Hij won een dinerbon ter waarde van 75,--. Hij ontving zijn prijs uit handen van raadslid L.H. van Houten. Beelden van de prijsuitreiking zijn via de website te zien.

De volgende Capelse Code Quizz met het thema Bomen staat op 5 maart elder op deze website onder gemeente-informatie.

Toelichting op code BBA

Foto blaasontsteking


1. Na het stappen, het is inmiddels vroeg in de ochtend, heb ik ontzettend hoge nood, ik heb dan ook een blaasontsteking, mag dit hier?

a) Ja, in het geval dat je een lichamelijke aandoening hebt en je dit kunt aantonen, dan mag het, dan is er sprake van overmacht.

b) Nee, je riskeert zelfs een boete.

c) Het ligt er aan hoe oud je bent, kinderen mogen het wel, volwassenen niet.

Antwoord B is het juiste antwoord. Het is verboden om op straat je natuurlijke behoefte te doen, buiten een openbaar toilet (artikel
4.3.1 APV). Ook als je lichamelijke klachten hebt, zijn er genoeg gelegenheden waar een toilet aanwezig is. Overtreding van deze regel levert een boete van 75 euro op.

Luidruchtige jongeren

2. Het is zaterdagavond en deze jongeren zijn zo luidruchtig dat ik er in mijn woning last van heb. Kan ik hiertegen iets ondernemen?

a) Nee, het is zaterdagavond en dan kun je wat overlast verwachten, helemaal als je woning bij een jeugdhoeve staat.

b) Ja, je kunt iets ondernemen, want dit mag niet.

c) Het hangt af van het tijdstip, staan ze er op zaterdagavond na 24.00 uur nog, dan kun je er iets tegen ondernemen.

Antwoord B is het juiste antwoord. In een samenleving waarin een groot aantal mensen op een relatief klein grondgebied woont, zal men elkaar hinderen en overlast geven. Op basis van artikel 2.4.4 kunnen we tegen vormen van onnodige hinder of overlast optreden. Zo is het onder andere op grond van dit artikel verboden je op straat zo te gedragen dat je aan weggebruikers of aan bewoners van vlakbij gelegen woningen onnodig overlast geeft. Hinderlijk gedrag kan een boete van 75 euro opleveren.

Een kratje bier

3. Wij jongeren hebben niet altijd geld om te stappen. Vanavond brengen we met een kratje bier hier onze avond door. Mag dit?

a) Bij een Jop-huisje mag alcohol gedronken worden, onder voorwaarde dat het geen overlast veroorzaakt voor omwonenden.

b) Het ligt er een beetje aan waar het Jop-huisje staat. Zo te zien ligt deze tamelijk afgelegen en dan mag het wel, staan er in de nabijheid woningen, dan mag het niet.

c) Natuurlijk mag je hier een biertje drinken. Wat is een Jop-huisje waar je geen alcohol mag drinken? Dat is als een speeltuin waar niet gespeeld mag worden.

Antwoord A is goed. Het jop-huisje is geen speelplaats. De locatie van de jop's is meestal zodanig dat jongeren zonder overlast te geven een biertje kunnen drinken.