Woonbond


26-02-2008

Het dorp Ganzedijk mogelijk volledig gesloopt

De provincie Groningen, gemeente Reiderland en woningcorporatie Acantus willen het dorp Ganzedijk volledig slopen. Directeur Jo Hoefsloot van Acantus ziet het als een 'pilot die later misschien ook op andere plekken in de provincie denkbaar is'. Het sloopplan voor Ganzedijk is gebaseerd op een onderzoek dat Koöperatieve Architektenwerkplaats (KAW) uit Groningen in opdracht van de drie partijen heeft gedaan. (Dagblad van het Noorden, 26 februari)

Volgens de onderzoekers is er maar één oplossing denkbaar voor het verpauperde dorp: "Alle 57 woningen slopen en niks terugbouwen." De helft van de huurwoningen is van Acantus. De overige huizen zijn particulier bezit. KAW stelt voor dat huurders en eigenaren worden uitgekocht. De kosten worden op vier miljoen euro geraamd. "Dat geld hebben we niet", zegt wethouder Ruud Hietbrink van de gemeente Reiderland. "We zoeken samen met de provincie en Acantus nu naar oplossingen."

De inwoners van Ganzedijk zijn tijdens vertrouwelijke bewonersavonden ingelicht. Met name mensen die hun hele leven al in het dorp wonen reageren emotioneel. Gezamenlijk hebben ze de actiecommissie Ganzedijk Blijft opgericht. Directeur Hoefsloot van Acantus vindt het plan om een heel dorp te slopen minder uniek dan het lijkt. "In Delfzijl hebben we 1600 woningen gesloopt. Hier gaat het om slechts zestig huizen."

Woningcorporatie Acantus was al gestopt met het opnieuw verhuren of verkopen van vrijkomende woningen in Ganzedijk. Diverse leegstaande huizen zijn dichtgespijkerd. Acantus wil leegstaande blokken met twee huurwoningen meteen slopen.