ArialVERLOSKUNDIGEN DREIGEN
MET ACTIES VOOR MEER VEILIGHEID

Arial

De verloskundigenvereniging KNOV kondigt acties aan nu minister Klink van Volksgezondheid geen extra geld beschikbaar stelt voor hun veiligheid. Naar aanleiding van een reportage in EénVandaag over verloskundigen in een achterstandswijk, heeft Khadija Arib (PvdA) aan minister Klink gevraagd om invoering van het achterstandstarief voor verloskundigen en een chauffeur voor hun veiligheid. Tot nu toe kunnen alleen huisartsen in achterstandswijken gebruik maken van dit achterstandstarief. Sjaak Toet, voorzitter van de KNOV in EénVandaag: " Het is schandalig dat huisartsen in achterstandswijken wel een chauffeur hebben en verloskundigen niet. Dat moet nu geregeld worden."

Minister Klink heeft echter vandaag laten weten dat hij de onveiligheid in de wijken een probleem van de gemeentes vindt. Het achterstandstarief en een chauffeur voor verloskundigen moeten daar geregeld worden. Khadija Arib is niet tevreden over de antwoorden en zal een spoeddebat aanvragen. Arib: "De minister schuift alle verantwoordelijkheid af. De onveiligheid in de wijk is volgens de minister een probleem van de gemeente. Dan zijn de taalproblemen zeker het probleem van het Ministerie van Onderwijs. En ondertussen worden de problemen van de verloskundigen niet opgelost. Uiteindelijk gaat het hier om het welzijn van pasgeboren baby's en hun moeders."

Voor de verloskundigenvereniging is het nu genoeg geweest. "De verloskundigen kunnen op deze manier hun werk niet goed doen. De maat is vol", aldus een verontwaardigde Sjaak Toet van de KNOV.

Uit nieuw onderzoek van de KNOV blijkt dat verloskundigen, werkzaam in achterstandswijken, 23% meer tijd kwijt zijn aan de zorg voor hun cliënten. Extra voorlichting, communicatie- en taalproblemen en extra kraamzorgtaken zorgen voor een grotere belasting van een verloskundige werkzaam in een achterstandswijk.

Uitzending EénVandaag dinsdag 26 februari om 18.17 uur op Nederland 1. Voor meer info (