Gemeente Vlaardingen


Volop activiteiten rondom Geuzenpenning

26 februari 2008

Martti Ahtisaari, internationaal vredesbemiddelaar en oud-president van Finland, ontvangt op donderdag 13 maart 2008 de Geuzenpenning uit handen van minister Plasterk, in aanwezigheid van Koningin Beatrix.

Rondom de uitreiking zijn diverse activiteiten georganiseerd. In de Vlaardingse bibliotheek is er een boekentafel over Geuzenverzet en Geuzenpenning, in het Vlaardingse stadhuis is een tentoonstelling te zien en Martti Ahtisaari houdt 14 maart een lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Na de oorlog wordt het Geuzenverzet jaarlijks herdacht op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen en drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. De stichting reikt jaarlijks op 13 maart in Vlaardingen een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Boekentafel in bibliotheek
De Stadsbibliotheek Vlaardingen presenteert in de week van 10 maart in de centrale vestiging een boekentafel over de Tweede Wereldoorlog, het Geuzenverzet en de mensen en organisaties die de Geuzenpenning hebben ontvangen. Bill Minco, oud-Geus en overleden ere-voorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 schreef bijvoorbeeld direct na de oorlog het boek Koude Voeten over zijn ervaringen in de concentratiekampen. Een ander boek is van Geuzenpenning-laureaat Ingrid Betancourt, de Colombiaanse presidentskandidate die al sinds 2002 gevangen wordt gehouden door rebellen in de jungle. Zij schreef het boek Woede in het hart over haar drijfveren om zich in te zetten voor haar land. Bezoekers kunnen in de bibliotheek overigens ook archiefstukken van het Geuzenproces van begin 1941 en tv-beelden van vorige uitreikingen van de Geuzenpenning bekijken.

Lezing Martti Ahtisaari over Kosovo
Het Verzetsmuseum Amsterdam, Amnesty International en IKV Pax Christi organiseren op vrijdag 14 maart van 14.00 tot 16.30 uur een bijeenkomst met als titel Kosovo: the future is now. Martti Ahtisaari geeft een lezing, waarna een debat volgt over rule of law, de positie van minderheden, duurzaamheid van terugkeer en Europa. Aan dit debat doen mee: Sian Jones, onderzoeker Amnesty International, Filip Pavlovic, NGO Fractal Belgrado, en Joost Lagendijk, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks. Het Verzetsmuseum Amsterdam ligt aan de Plantage Kerklaan 61. De entree is gratis, reserveren is gewenst: (020) 620 25 35 of info@verzetsmuseum.org. Meer informatie: http://www.verzetsmuseum.org/.

Tentoonstelling in stadhuis
In de hal van het Vlaardingse stadhuis aan de Markt richt beeldend kunstenares Dike Hof kunstvitrines in over Koningin Beatrix, Martti Ahtisaari en de Geuzenpenning. Cursisten van het Kinderatelier van de Vrije Academie en leerlingen van Vlaardingse scholen hebben aan de tentoonstelling meegewerkt, onder meer door het verbeelden van de bemiddelaarsrol die Martti Ahtisaari in de wereld vervult. De tentoonstelling is te zien van 14 maart tot 12 april 2008 op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur, op donderdagavond van 19.00 tot 22.00 uur en na afspraak met de stadhuisbodes, telefoon (010) 248 4156.

13 maart in teken van Geuzenverzet en Geuzenpenning Donderdag 13 maart start het herdenken van het Geuzenverzet in de Bethelkerk met daarna een bezoek aan het Geuzengraf op begraafplaats Emaus. Vervolgens gaat een stille tocht over de Hoogstraat naar de Markt. Op de Markt is om 14.10 uur een herdenking bij het Geuzenmonument, met het leggen van kransen en een minuut stilte. De uitreiking van de Geuzenpenning start om 15.00 in de Grote Kerk, in aanwezigheid van Konigin Beatrix.

Live op Vlaardingen TV
De uitreiking is alleen toegankelijk voor genodigden. Vlaardingers kunnen de herdenking op de Markt en de uitreiking van de Geuzenpenning tussen 14.10 en 16.00 uur live volgen op Vlaardingen TV (kanaal 67+). Vanaf 19 maart volgt een week lang elk uur een samenvattende reportage.

In de periode rondom 13 maart sieren Geuzenpenning-banieren diverse plekken in de stad. Bij de stadsingangen van Vlaardingen hangen op donderdag 13 maart Nederlandse vlaggen.