GroenLinks

GroenLinks verzet zich tegen landelijke database vingerafdrukken

26 februari 2008

GroenLinks wil tekst en uitleg over het plan om een landelijke database te creëren, waarin de vingerafdrukken en gezichtsscans van alle Nederlanders worden opgeslagen en waarvan politie en justitie gebruik kunnen maken.

Nederland zou niet alleen daarmee voorop lopen in de Europese Unie maar zich volgens het College Bescherming Persoonsgegevens ook schuldig maken aan het schenden van de in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) geformuleerde privacyrechten. GroenLinks vraagt zich af waarom het kabinet de privacy van álle Nederlanders ondergeschikt acht aan de opsporing van strafbare feiten en een schending van het EVRM.

Naïma Azough
Den Haag, 26 februari 2008

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken over het plan om vingerafdrukken van alle Nederlanders te verzamelen en beschikbaar te stellen voor politie en justitie


1. Klopt het bericht dat u wetgeving voorbereidt waardoor ieders gezichtsscan en vingerafdruk opgenomen wordt in een identificerend document en dat de database waarin alle gezichtsscans en vingerafdrukken worden verzameld toegankelijk worden voor politie- en justitiefunctionarissen om zo méér delicten op te lossen? Zo ja, waarom precies vindt u dat de hierdoor veroorzaakte privacyaantastingen, waarover het College Bescherming Persoonsgegevens al heeft geoordeeld dat dit strijdig is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, niet opwegen tegen de belangen van de criminaliteitsbestrijding?

2. Heeft u inmiddels overleg gehad met uw collega's in de Europese Unie over uw voornemen om een dergelijke database open te stellen voor politie en justitie? Klopt het dat op dit moment geen enkel Europees land dergelijke systemen openstelt ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding? Zo ja, bent u bereid om eerst te onderzoeken hoe dit soort controversiële voorstellen zich verhouden tot het Europese verdragsrechtelijke kader?

3. Wat kost precies de in- en uitvoering van een dergelijk systeem?

Den Haag, 26 februari 2008