Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Directie Uitvoeringsbeleid

Werkgeversforum Kroon op het Werk Postbus 90801 T.a.v. de heer W.J. van Ginkel 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 P/a TNO Kwaliteit van Leven Telefoon (070) 333 44 44 Postbus 718 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2130 AS HOOFDDORP
2130AS718

Contactpersoon Ons kenmerk UB/K/2007/38472 Doorkiesnummer Datum 29 november 2007 E-mail

Onderwerp Subsidie Poortwachtercentra 2008

Geachte heer Van Ginkel,

Het Werkgeversforum Kroon op het Werk is al een aantal jaren partner van SZW bij het selecteren van bedrijven die als `best practice' kunnen worden aangemerkt voor een adequaat arbeidsomstandighedenbeleid. Ik ben dan ook verheugd met het aanbod van uw stichting om het bedrijfsleven ondersteuning te bieden bij het opstarten en verbinden van regionale Poortwachtercentra (PWC's) en ik ben tevens bereid deze opstart financieel te ondersteunen.

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het advies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) over de vorming van de PWC's. In dit advies wordt het Werkgeversplatform aanbevolen als organisatie die de totstandkoming van deze centra moet stimuleren. In de op verzoek van de RWI door bureau Berenschot gemaakte en vervolgens door de RWI vastgestelde handreiking wordt het kabinet geadviseerd om hiervoor aan het Werkgeversforum als projectleider een eenmalige startsubsidie van 3 miljoen beschikbaar te stellen. Dit is ook in lijn met de door de Tweede Kamer aangenomen motie Van Hijum/Heerts waarin het kabinet wordt gevraagd om initiatieven tot oprichting van PWC's in de opstartfase financieel te ondersteunen. In aansluiting op het voorgaande heb ik uw organisatie verzocht een projectplan uit te werken.

De op 28 november van het Werkgeversforum ontvangen subsidieaanvraag met bijbehorend projectplan "Kroonwachter" en begroting vormen voor mij een goede basis om tot subsidieverlening over te gaan. Het gaat hierbij om een startsubsidie voor de periode 2008- 2009 die in belangrijke mate de kosten moet dekken van de projectorganisatie die nodig is voor de vorming van maximaal 30 financieel zelfstandige regionale poortwachtercentra. Ik spreek met opzet over `in belangrijke mate', omdat het in de rede ligt dat de door de RWI bepleitte gezamenlijke verantwoordelijkheid van SZW, werkgevers- en werknemers- organisaties ook tot uitdrukking komt in een ­ zij het beperkte ­ financiële bijdrage van de andere participanten. Dit sluit tevens aan bij de op 27 juni 2007 in de Participatietop vastgestelde Tripartite Beleidsinzet waar niet alleen het kabinet, maar ook de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Stichting van de Arbeid, de bereidheid hebben uitgesproken om

Ons kenmerk UB/K/2007/38472

een stimulans te geven aan de verdere totstandkoming van de PWC's. Ik acht de totstandkoming van een stuurgroep conform uw voorstel in het projectplan essentieel en zal hiervoor dan ook een waarnemer namens het ministerie aanwijzen. De samenstelling van de door u samen te stellen stuurgroep zal ter goedkeuring aan mij moeten worden voorgelegd.

Hierbij wijs ik u erop dat het bij dergelijke projecten gebruikelijk is dat de overheid maximaal voor 50% bijdraagt in de kosten. Met de bijdrage van 3,0 miljoen op een bedrag van ca. 3,5 miljoen in de projectbegroting wordt dit percentage ruimschoots overschreden. Hiermee geef ik het belang aan dat ik hecht aan de succesvolle vorming van de poortwachtercentra in de matching van vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt. Het aantal van maximaal 30 PWC's is gebaseerd op de in de handreiking uitgesproken verwachting dat 20 tot 30 centra toereikend zijn voor voldoende landelijke dekking.

Ik verleen u op grond van artikel 2, onder (e) van de Kaderwet SZW-subsidies een subsidie ten bedrage van maximaal 1.500.000 voor de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008 en een subsidie ten bedrage van maximaal 1.500.000 voor de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. Ik verbind aan deze subsidieverlening de volgende verplichtingen:

· Na afloop van het kalenderjaar wordt inhoudelijk verantwoording afgelegd over de in dat jaar verrichte activiteiten. Bij de verantwoording dient conform de begroting bij de activiteiten onderscheid te worden gemaakt naar kwartier maken en centrale faciliterende activiteiten. Dit inhoudelijke eindverslag voor de subsidie 2008 dient uiterlijk op 30 april 2009 en voor de subsidie 2009 uiterlijk op 30 april 2010 te worden ingediend bij het ministerie van SZW.
· U rapporteert bovendien tussentijds schriftelijk over de vorderingen van Kroonwachter. Deze rapportage geeft de tussenstand weer per 1 juli 2008 resp. 1 juli 2009.

· U sluit ter uitvoering overeenkomsten af met elk van de deelnemende partijen/ werkgevers.

· Financiering vindt plaats op basis van de uitvoering van de in de begroting opgenomen activiteiten met de daaraan verbonden door het Werkgeversforum gemaakte kosten. De subsidie wordt definitief vastgesteld op grond van de einddeclaratie van de kosten die in het kalenderjaar zijn gemaakt voor de uitvoering van de afgesproken taken. De declaratie tot een bedrag van maximaal 1,5 miljoen per jaar wordt opgesteld conform de door u ingediende begroting en voorzien van een accountantsverklaring.1


1 Een dergelijke verklaring is conform artikel 14 tot en met 16 van de Algemene Regeling SZW-subsidies nodig voor de vaststelling van subsidiebedragen van meer dan 50.000.
---

Ons kenmerk UB/K/2007/38472

Op grond van artikel 8 van de Algemene Regeling SZW-subsidies is het mogelijk een voorschot te verstrekken tot maximaal 80% van het te subsidiëren bedrag. U kunt vóór 15 januari 2008 een bedrag van 1.200.000 tegemoet zien als voorschot voor de subsidie 2008 en vóór 15 januari 2009 een bedrag van 1.200.000 als voorschot voor de subsidie 2009. Beide bedragen zullen worden overgemaakt naar rekeningnummer 1027.35.174 ten name van Stichting Werkgeversforum Kroon op het Werk te Hoofddorp.

Indien de werkelijk gemaakte kosten bij de eindafrekening voor het SZW-deel lager zijn dan het maximaal beschikbaar gestelde subsidiebedrag dan wordt het overschot teruggevorderd. Volledigheidshalve attendeer ik u erop, dat ik op grond van artikel 4:46, tweede lid, bevoegd ben de subsidie op een lager bedrag vast te stellen indien u de aan de subsidie verbonden verplichtingen niet of in onvoldoende mate naleeft, dan wel activiteiten niet of niet geheel hebben plaatsgevonden.
Ook voor de volledigheid wijs ik er op dat op deze subsidieverlening van toepassing zijn titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht, de Kaderwet SZW-subsidies en de Algemene Regeling SZW-subsidies.

Als contactpersoon voor deze subsidie zal fungeren drs. H. G. Fekkes (telefoon 070-3335940).

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)


---

Ons kenmerk UB/K/2007/38472

Bezwaarclausule

Voor informatie over deze beschikking kunt u contact opnemen met bovengenoemde contactpersoon.

Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking schriftelijk bezwaar worden gemaakt door degene wiens belang rechtstreeks bij deze beschikking betrokken is. Daartoe moet binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden, Bureau Ondersteuning Bezwaar en Beroep, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en ten minste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom de beschikking niet juist wordt gevonden. Verzocht wordt bij het bezwaarschrift een kopie van deze beschikking en eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te voegen. Het bezwaar schort de werking van deze beschikking niet op.


---