Groen!

Groen!: De begroting belast de volgende generaties en hypothekeert zo onze toekomst.

Dit akkoord toont aan dat deze regering geen visie heeft op de aanpak van de grote problemen van vandaag (koopkracht, veilig stellen van pensioenen, gezond budgettair beleid, klimaatuitdagingen, ).

Geen begroting in evenwicht

In tegenstelling tot wat de interimregering laat uitschijnen, is deze begroting niet in evenwicht. De federale begroting vertoont een tekort van 0,6% of 2,1 miljard euro. Hierbij is ze ver verwijderd van de doelstelling in het stabiliteitspact waar een overschot van 0,3% was vooropgesteld in 2008. Deze begroting heeft 3,1 miljard euro tekort. Enkel door de overschotten in de Gemeenschappen en de Gewesten en bij de Sociale Zekerheid in rekening te brengen bereikt men het evenwicht. We kunnen alleen maar vaststellen dat de regering de bevolking een rad voor de ogen draait. Door te goochelen met cijfers verbergt men het structurele tekort op federaal niveau waarvoor geen enkele oplossing wordt aangeboden, verklaart Meyrem Almaci. Zo is er onder meer geen ruimte om de noodzakelijke pensioenreserves aan te leggen of om werk te maken van een ambitieus klimaatbeleid. Bovendien creëert deze regering veel te gunstige verwachtingen. Verhofstadt & C° gaan uit van een groei van de fiscale ontvangsten met 6,27% terwijl de economische groei slechts 1,9% zou bedragen. Ook dit laatste is heel optimistisch want het IMF voorspelt een economische groei van slechts 1,3% voor de ganse EU. Het voluntarisme van Verhofstadt bereikt ongekende hoogtes. We vrezen dat de kater heel snel zal komen. Over de cijfers bestaat er onduidelijkheid maar 1 ding is zeker: de rekening wordt doorgeschoven naar de toekomstige generaties.

Cadeaus voor de grote bedrijven. Bevolking blijft in de kou. De grote bedrijven mogen zeker niet klagen. Aan de notionele intrestaftrek wordt niet geraakt. Er komt enkel een brief aan de administratie om waakzaam te zijn. Dat is voor Groen! onvoldoende. Het is net alsof je de gevangenismuren zou verwijderen en een lijn trekken in krijt in de hoop dat de gedetineerde er braaf achter blijft staan, reageert Stefaan Van Hecke verbolgen. Er zijn geen garanties dat de misbruiken ook effectief worden aangepakt terwijl de kostprijs verder de pan uitswingt, jaarlijks minimum 2,4 miljard euro. Gezien het begrotingstekort, is dit onverantwoord. Ook Electrabel mag zich in de handen wrijven. In plaats van 400 miljoen euro wordt nu slechts een bedrag van 250 miljoen euro gevraagd. En dit bedrag is zelfs nog niet eens definitief. Bovendien vrezen we dat het aanleiding zal geven tot een koehandel waarbij de kerncentrales langer worden opengehouden.

Dit alles staat in fel contrast met de schaarse middelen die worden voorzien voor de verhoging van de koopkracht. Ook de laagste uitkeringen stijgen slechts marginaal. Van de 2 miljard euro die Leterme en de CD&V beloofden op hun Rerum Novarum, blijft er slechts 300.000 euro over. Wie gelooft de beloftes van de CD&V nog ?

One shots are back in town

Opmerkelijk is ten slotte dat er opnieuw one shots worden aangekondigd en dit door een regering met CD&V. De grote bocht is ingezet. De partij die altijd heeft gefulmineerd tegen eenmalige maatregelen gaat nu zelf gebouwen verkopen. Toppunt van hypocrisie, besluit Stefaan Van Hecke. Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden is blijkbaar het nieuwe credo van de CD&V.

Stefaan Van Hecke Kamerlid Groen! 0486 678 353

Meyrem Almaci Kamerlid Groen! 0479 484 515