Time : 10:16:18
Date : 26 February 2008
Sender Name: Ertzberg

Ertzberg tekent verkoopovereenkomst met InBev België voor een belangrijk deel van haar terreinen aan Leuvense Vaartkom

Aankoop vormt onderdeel van grootscheeps stedelijk ontwikkelingsproject

De Leuvense projectontwikkelaar Ertzberg sloot een overeenkomst af met InBev België voor de aankoop van het belangrijkste deel van haar voormalige industrieterreinen en bijhorende graansilo's aan de Vaartkom in het kader van een grootscheeps stedelijk ontwikkelingsproject. Voor InBev België past de verkoop in het beleid van de onderneming om kapitaal vrij te maken dat in niet-kernactiviteiten is geïnvesteerd. Tegelijk is InBev blij op deze manier te kunnen bijdragen tot de herontwikkeling van de Vaartkom via het uniek project van Ertzberg.

Ertzberg geeft Vaartkom opnieuw vorm

Het voorbije jaar realiseerde Ertzberg diverse aankopen aan de Vaartkom, waaronder ook de Molens van Orshoven. In overleg met de stad Leuven ontwikkelde Ertzberg een ambitieuze eenheidsvisie voor een project op de site van de Vaartkom met behoud van het monumentale en industriële karakter van de plek. Alles samen gaat het om een projectgebied van ongeveer 10 ha, gelegen tussen de Van Monsstraat en de Vaartstraat. Dit is meteen de grootste centrumstedelijke (op 500m van de hoofdstraat) ontwikkeling in ons land.

De silo's blijven deel van het stadsgezicht

Ertzberg stelde de architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter aan om een plan uit te werken voor het volledige projectgebied. Beel verrichtte heel wat studiewerk in het kader van de renovatie van de Molens van Orshoven en het bestendigen van hun culturele functie. De Geyter onderzocht de mogelijkheden voor het behoud en de reconversie van de bestaande silo's, die dankzij het ontwikkelingsproject een nieuw leven zouden gaan leiden, met een totaal andere invulling.

De overige gebouwen gaan wel onder de sloophamer, zoals het grote mouterijgebouw langsheen de Dijle en de gebouwen gelegen tussen de silo's en de voormalige brandweerkazerne. Noch de bouwfysische toestand, noch de structuur van deze gebouwen laten immers een herbestemming toe.

Duurzame integratie in de omgeving, met een samenlevingsvisie

Het project besteedt meer dan gewone aandacht aan de integratie in zijn omgeving. Het ontwerpen van een stedelijke wandeling langsheen de Dijle en de aanleg van een ecologisch publiek park vormen de speerpunten van deze aanpak. Bovendien kunnen publieke pleinen fungeren als ontmoetingsplaatsen en verbindingen tussen het bestaande stadsweefsel en de Vaartkom.

Holistische aanpak

Momenteel werken de habitologen van Ertzberg een holistische samenlevingsvisie uit, met als belangrijk onderdeel een duurzaamheidscharter. De uitgeschreven visie moet een leidraad vormen voor alle belanghebbenden in de meest ambitieuze centrumstedelijke ontwikkeling van het land.