Belgacom

Persbericht 26 februari 2008

Zoë beschermt jonge surfers tegen de gevaren van het net

Dankzij de steun van Belgacom werken Kid City (een website die voor 100% beveiligd is en die zeer populair is bij kinderen) en Action Innocence samen om zo bij te dragen tot de integriteit en waardigheid van de kinderen op internet.

Voortaan is het spel "Word WebWijs" toegankelijk op Kid City. Dankzij dit spel kunnen ouders met hun kinderen een dialoog te starten over de positieve en negatieve kanten van internet. Zoë, de vertrouwenspersoon van de kinderen op Kid City, en de psychologen van Action Innocence zullen de vragen van de kinderen beantwoorden. Op die manier krijgen ze een kritischer zicht over wat er op het net gebeurt. Bovendien ontwikkelen ze goede reflexen om zich te beschermen tegen de gevaren die een onbeveiligd internet kan teweegbrengen.

Uit een recent onderzoek van drie Belgische universiteiten1 blijkt de noodzaak dat ouders en kinderen samen over internet praten. Het onderzoek bevestigt tevens dat er nood en behoefte is aan een contactpunt waar zowel ouders als kinderen met hun vragen rond internet terecht kunnen.

Voortaan is "Het Stille Hoekje" van Zoë op Kid City helemaal gewijd aan de dialoog tussen ouders en kinderen over internet. In het huis staan er verschillende hulpmiddelen ter beschikking van ouders en kinderen. Ten eerste, het ganzespel "Word WebWijs" (www), waarmee ouders en kinderen op het internet een dialoog kunnen starten. Doorheen het spel krijgen ze tips om veilig te kunnen surfen. Dan is er de "Netiquette", een lijst met 10 handige tips voor kinderen tijdens het surfen. Ten derde, de mailbox van Zoë, de vertrouwenspersoon van de kinderen op Kid City. Via de mailbox kunnen kinderen hun vragen kwijt over internet en veilig surfen, en dit in alle anonimiteit en zonder verwijten te krijgen. De psychologen van Action Innocence zullen de vragen van de kinderen beantwoorden. Zo krijgen de kinderen een kritischer zicht over wat er op het net gebeurt. Bovendien ontwikkelen ze goede reflexen om zich te beschermen tegen de gevaren die een onbeveiligd internet kan teweegbrengen.

De psychologen van Action Innocence hebben dagelijks contact met de kinderen in Vlaamse, Waalse en Brusselse scholen. Zij zullen "Het Stille Hoekje" van Zoë promoten, zodat Zoë de vragen van de kinderen kan beantwoorden.
De pagina's van Action Innocence in het huis van Zoë op Kid City vindt men hier: http://www.kidcity.be/actioninnocence.
De pagina's voor de ouders: http://www.kidcity.be/ouders.

Belgacom heeft met meer dan 1,2 miljoen ADSL-klanten. Veilig internet is een belangrijk thema voor Belgacom en daarom werkt het telecombedrijf al sinds oktober 2004 samen met Action Innocence. Dankzij dit initiatief op Kid City, de Belgacom website voor kinderen, concretiseert de groep nog eens zijn engagement.

Meer informatie (voor journalisten):
Persdienst Belgacom:
Haroun Fenaux (02/202 82 50) of Jan Margot (02/202 85 01) of Press@belgacom.be

Action Innocence België:
Sophie Stinglhamber (0475 96 88 66) of sophie@actioninnocence.org of Marjan Gerarts (0473.60.26.56) of Belgique@actioninnocence.org


1 Onderzoeksproject van het federaal wetenschapsbeleid omtrent kansen en risico's van het gebruik van informatie- en communicatietechnologie door tieners. Een samenwerking tussen SMIT VUB, CITA & CRID FUNDP, OSC Universiteit Antwerpen.


---- --