Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 februari 2008

Kennislink: lijnen voor kinderen kan gevaarlijk zijn

Uit angst voor een dik kind

Wegens groot succes komt deze week de nieuwe druk uit van Sonja Bakkers boek 'Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners'. Prima, zou je denken, want onze kinderen worden steeds dikker en moeten op dus op dieet. Toch blijkt uit onderzoek dat lijnen voor kinderen ronduit gevaarlijk kan zijn, waarschuwt Kennislink (www.kennislink.nl). Ouders die hun kinderen alleen 'low-fat' en caloriearme voeding geven, riskeren daarmee Derde Wereldziekten als Engelse ziekte of kwashiorkor. Te weinig vet kan bij kinderen leiden tot onder andere problemen bij de ontwikkeling van de hersenen.

Een dieet zoals Sonja Bakker dat voorschrijft aan kinderen bevat bovendien veel te weinig brood, groente en teveel melk(producten), aldus het Voedingscentrum. Kinderen horen überhaupt niet te lijnen. Toch doet een kwart van de kinderen met een normaal gewicht aan de lijn. Hiervoor zijn onder meer de overgewichtcampagnes van (overheids)instanties verantwoordelijk: ze zorgen dat ouders en kinderen meer op hun gewicht gaat letten. Zo stimuleren de campagnes ongewild lijngedrag onder kinderen.

Bovendien kan die mediafocus op gewicht het zelfbeeld van kinderen schaden en tot eetstoornissen leiden. Op overgewicht rust een stigma, waar ook kinderen onder lijden. Dikke kinderen worden buitengesloten, en het risico op anorexia nervosa is zeker bij kwetsbare pubers reëel. Maatregelen tegen overgewicht zouden niet tot boodschap moeten hebben dat overgewicht slecht is, maar gezonde gewoonten moeten benadrukken. Anders doen ze meer kwaad dan goed.

-----

Noot (