Ingezonden persbericht


De Lage Landen voert actie tegen valkuilleningen

Leenboekje Freo biedt consument helpende hand

EINDHOVEN- 26 februari 2008 - De Lage Landen voert actie tegen consumptieve kredieten met een dubbele bodem, de zogenaamde valkuilleningen. Dat zijn leningen die tegen zeer lage rentetarieven worden aangeboden, maar in werkelijkheid aanzienlijk duurder zijn. Zo gebeurt het in de praktijk dat leningen tegen 6,4% rente worden aangeboden, maar in werkelijkheid tussen de 12% en 20% kosten. De dubbele bodem zit hem in de verborgen en ondoorzichtige bijproducten, die aan de lening verbonden zijn. Veelal zijn dat dure verzekeringen waarvan de totale premie in één keer vooraf betaald moet worden.

Valkuilleningen
Toon Sanders, directeur Consumer Finance van De Lage Landen: Het is hoog tijd dat deze praktijken worden aangepakt. Weinigen beseffen wat hier aan de hand is. In wezen ligt hier een taak voor de toezichthouder, maar die heeft kennelijk geen juridische middelen om op te treden.

Valkuilleningen zitten bijna standaard in het pakket van zogenaamde discounters. Deze kredietverstrekkers schermen met de laagste rentetarieven en bieden zelfs leningen beneden kostprijs aan. Het verlies op zo n lening wordt goed gemaakt met de opbrengsten uit de verkoop van de dure bijproducten. De aangeboden lage rente bij zo n lening is een lokkertje. De klant denkt goedkoop uit te zijn, maar wordt uiteindelijk met een dure lening opgezadeld. Voor de consument is dat moeilijk te zien.

Onhoudbaar businessmodel
Volgens Toon Sanders is hier sprake van een onhoudbaar business model. Het hoofdproduct is verliesgevend en de nevenproducten moeten de winst opleveren. Dat is de wereld op zijn kop. De discounter in de leenbranche is eigenlijk een verzekeringsagent vermomd als kredietverschaffer , aldus Toon Sanders. Een onhoudbaar model want het werkt alleen als de consument op het verkeerde been wordt gezet met een ondoorzichtig bijproduct. De consument krijgt geen juist beeld van wat een lening feitelijk kost en kan daardoor geen juiste keuze maken. Het verstoort de concurrentieverhoudingen in de leenbranche en de consument is de dupe.

Freo
Toon Sanders: De strijd tegen de valkuillening maakt onderdeel uit van de initiatieven die De Lage Landen het afgelopen jaar heeft ondernomen om de leenbranche meer transparant te maken. De lancering van het online leenmerk Freo met zijn eigen keurmerk, de Freo-norm©, zijn daarvan sprekende voorbeelden. Met Freo willen we laten zien dat het ook mogelijk is om op een eerlijke en transparante manier zaken te doen.

Gratis Leenboekje
De Lage Landen betreurt dat de toezichthouder kennelijk niet tegen deze praktijk kan optreden. Daarom gaat de kredietverstrekker de consument nu zelf actief voorlichten over valkuilleningen via haar online leenmerk Freo. Belangrijk middel daarbij is het Leenboekje, dat gratis voor iedereen verkrijgbaar is via de website www.freo.nl. Het Leenboekje maakt de consument in eenvoudige taal wegwijs in leenland. Zo wordt ingegaan op de stappen die een consument moet doorlopen om verantwoord een lening af te kunnen sluiten. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de valkuilen. De gevaren van het aanschaffen van een koopsompolis worden hierin onder andere helder omschreven.

Hoewel het boekje is samengesteld door Freo, is het geen verkoopbrochure van deze on-line kredietverstrekker. Het bevat algemene consumenten-informatie bestemd voor een breed publiek. Het helpt de consument bij het maken van de juiste keuzes.

Vraag het gratis leenboekje aan via www.freo.nl.

# # #
Over De Lage Landen
De Lage Landen, onderdeel van de Rabobank Groep, is een internationale aanbieder van hoogwaardige activa financiering, vendor finance en commercial finance producten. Met een netwerk van meer dan 25 landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland concentreert het bedrijf zich internationaal op de bedrijfstakken: Food & Agriculture, Healthcare, Office Equipment, Information Technology, Telecommunications, Financial Institutions, Trucks & Trailers, Public Finance en Materials Handling & Construction.

In Nederland biedt het bedrijf een breed pakket leasing-, en handelsfinancieringsproducten aan dat vooral via de lokale Rabobanken maar ook rechtstreeks wordt afgezet. Tot zijn productenpakket behoren equipmentlease, auto- en bedrijfswagenlease, ICT-lease, consumer finance en factoring.

Sinds 2006 is Athlon Car Lease onderdeel van De Lage Landen Groep. Athlon Car Lease is een internationale aanbieder van operationele autoleasing, actief in zeven landen in Europa. Vanaf januari 2007 is De Lage Landen het competentiecentrum van de Rabobank Groep op het gebied van consumentenkrediet in Nederland.

Voor meer (pers)informatie kunt u contact opnemen met:

Toon Sanders
Directeur De Lage Landen Consumer Finance
Tel. 040-233 9600

Bekijk ook de website van Freo: www.freo.nl