European Union



Brussel, 26 februari 2008

Europa in de ether: de lancering van een netwerk van Europese radio's

Vanaf april 2008 zullen een consortium van 16 radio-omroepen uit 13 landen en 7 geassocieerde radio-omroepen programma's over actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken in de Europese Unie coproduceren en dagelijks gelijktijdig uitzenden.

Het Europese netwerk Euranet zal vanaf april 2008 dagelijks onder meer journaals, interviews, debatten, achtergrondprogramma's en rechtstreekse evenementen uitzenden.

De programma's zullen aanvankelijk in 10 talen (Duits, Engels, Bulgaars, Frans, Spaans, Grieks, Hongaars, Pools, Portugees en Roemeens) worden uitgezonden maar geleidelijk in de 23 talen van de EU.

Het netwerk staat open voor alle soorten radio's (nationale, regionale, plaatselijke openbare en particuliere radio's) en onder meer "Radio Polskie", "Punto Radio" (Spanje), "Deutsche Welle", "Radio Netherlands", "Radio France Internationale" en "Radio Slovenia International" maken er al deel van uit.

Andere radio's die aan de regels van het consortium voldoen, kunnen zich bij het netwerk aansluiten.

De interactiviteit van het dagelijkse programma van 30 à 60 minuten zal worden versterkt door een gemeenschappelijk internetportaal vanaf juli 2008.

Mevrouw Margot WALLSTRÖM, vice-voorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Institutionele Betrekkingen en Communicatiestrategie, heeft op 26 februari 2008 verklaard blij te zijn dat de Europese Commissie het Europese radioconsortium vijf jaar lang zal kunnen steunen op basis van de aanbesteding van 14 juli 2007 en met absoluut respect voor de door de redactionale richtsnoeren gewaarborgde redactionele vrijheid.

De Commissie heeft op 14 december 2007 met het radioconsortium, dat door "Deutsche Welle" en RFI (waaraan de opdracht gegund is) gecoördineerd wordt, een dienstencontract voor een bedrag van 5,8 miljoen euro per jaar gesloten.

De heren Erik BETTERMANN, Antoine SCHWARZ en Jan HOOK, respectievelijk voorzitters van Deutsche Welle, RFI en Radio Netherlands International, hebben tijdens een persconferentie in Brussel beklemtoond dat de partners van het consortium over een unieke en rijke ervaring beschikken om boeiende programma's over Europa voor de burgers van de 27 landen van de EU te maken.

Bijlage 1: Leden van het consortium op 26 februari 2008

Land
Radio-omroep
Taal
Duitsland
Deutsche Welle
Duits
Frankrijk
RFI
Frans
Nederland
Radio Netherlands Wereldomroep Engels
Spanje
Punto Radio
Spaans
Polen
Polskie Radio Warsaw
Pools
Polen
Polskie Radio Szczecin
Pools
België
RTBF
Frans
Bulgarije
Bulgarian National Radio
RFI Sofia
Bulgaars
Tsjechië
Czech Radio

Griekenland
Skai Radio
Grieks
Hongarije
Hungarian Radio
Hongaars
Roemenië
Radio Romania International
RFI Romania
Roemeens
Slovenië
Radio Slovenia International

Portugal
Europa Lisboa
Portugees

Bijlage 2: Geassocieerde radio's (radio-omroepen die geen lid van het consortium zijn en kunnen kiezen welke programma's ze uitzenden)

Land
Radio-omroepen
Stad
Talen
Verenigd Koninkrijk
CUR 1350 Cambridge University
Cambridge
Engels
Frans
Duits
Duitsland
Hochschulradio Aachen
Aachen University
Aken
Engels
Frans
Duits
Duitsland
TIDE Radio
Hamburg Media School
Hamburg
Engels
Frans
Duits
Duitsland
CampusRadioBonn Bonn University
Bonn
Engels
Frans
Duits
Frankrijk
Radio Campus Paris Paris Universities
Parijs
Engels
Frans
Duits
Frankrijk
Eur@dionantes Student European radio
Nantes
Engels
Frans
Duits
Finland
Radio Moreeni Tampere University
Tampere
Engels
Frans
Duits