European Union



Brussel, 26 februari 2008

Geen preventieve onttrekking van suiker aan de markt in 2008/09; mogelijke definitieve verlaging van de quota met 1,16 miljoen ton in 2010

De EU-suikersector staat voor een mogelijke definitieve verlaging van de quota met 1,16 miljoen ton in 2010 op basis van de afstanddoeningen die tot dusver hebben plaatsgevonden in het kader van het herziene Fonds voor de suikerherstructurering. De lidstaten en de belanghebbenden worden deze week in kennis gesteld van de verdeling van deze mogelijke definitieve verlaging over de lidstaten, teneinde de beslissing van de bedrijven voor de tweede fase van 2008/09 te vergemakkelijken. De herstructureringsregeling is ingesteld met het oog op een structureel evenwicht van de suikermarkt op middellange termijn, aangezien de uitvoer beperkt is door de WTO-verbintenis (1,374 miljoen ton) en de invoer uit MOL's aanzienlijk zou moeten toenemen. Er wordt naar een quotaverlaging met 6 miljoen ton gestreefd. Tot dusver is in het kader van de herstructureringsregeling afstand gedaan van 4,8 miljoen ton: 2,2 miljoen ton in 2006 en 2007; 2,5 miljoen ton in de eerste fase van 2008/09 en 0,1 miljoen ton voor 2009/10. Mocht de herstructureringsregeling in 2010 onvoldoende afstanddoeningen hebben opgeleverd, dan zal de Commissie verplichte quotumverlagingen zonder financiële compensatie moeten opleggen. Uitgaande van de 4,84 miljoen ton waarvan tot dusver afstand is gedaan, zou de verlaging in 2010 1,16 miljoen ton moeten bedragen.

Deze verlagingen zouden variëren naar gelang van het aantal quota waarvan elke lidstaat en elk bedrijf in het kader van de herstructureringsregeling afstand heeft gedaan. Deze week zullen de diensten van de Commissie in het Comité van beheer voor suiker de vermoedelijke verdeling van de mogelijke definitieve verlaging met
1,16 miljoen ton over de lidstaten bekendmaken. Met het oog op een bewustmaking van het bedrijfsleven zal diezelfde informatie ook per brief worden toegezonden aan het CEFS, het Europees Comité van suikerfabrikanten, en de CIBE, de Internationale Conferentie van Europese Bietentelers.

De bedrijven moeten dan beslissen of ze vóór 31 maart 2008 afstand doen van de hoeveelheid, onder de genereuze voorwaarden voor 2008/09, dan wel volgend jaar, onder minder aantrekkelijke voorwaarden, of nog dat ze het risico van een definitieve verlaging zonder compensatie nemen.
Verdere verlagingen in het kader van de herstructureringsregeling zullen de definitieve verlaging beperken. Bovendien zou de Commissie haar besluit in februari 2010 moeten nemen op basis van de dan beschikbare informatie en rekening houdend met het marktevenwicht op dat tijdstip.

Geen preventieve onttrekking aan de markt

Na bestudering van alle beschikbare informatie, inclusief de adviezen van de diverse belanghebbenden, en gelet op het feit dat in de eerste fase van de herstructureringsregeling 2008/09 afstand is gedaan 2,5 miljoen ton suiker- en isoglucosequota en dat in de tweede fase van 2008/09 verdere afstanddoeningen worden verwacht, heeft Commissaris Mariann Fischer Boel besloten dat een onttrekking van suiker aan de markt voor 2008/09 momenteel niet gerechtvaardigd is.

Elk jaar kan de Commissie vóór 16 maart besluiten tot een (verplichte) onttrekking van quotumsuiker en quotumisoglucose aan de markt, mocht dit op basis van de te verwachten marktontwikkelingen noodzakelijk blijken. De termijn voor dit besluit is zo vastgesteld dat de telers met bieten ingezaaide arealen kunnen aanpassen teneinde productie van overschotten te voorkomen.

In het kader van de verbeterde herstructureringsregeling hebben producenten van suiker en isoglucose in de eerste fase van de afstanddoeningen 2008/09, die afliep op 31 januari 2008, afstand gedaan van 2,5 miljoen ton quota. Op grond van de bijzondere bepalingen van de herstructureringsregeling voor 2008/09 mogen bedrijven die in de eerste fase afstand hebben gedaan van een hoeveelheid die ten minste overeenkomt met die van de preventieve onttrekking aan de markt van 2007/08, nog tot en met 31 maart 2008 deelnemen aan de tweede fase en hun quota verder verlagen onder de aantrekkelijke voorwaarden voor 2008/09. Verwacht wordt dat in dat tweede stadium verdere afstanddoeningen zullen plaatsvinden. Op basis van deze verwachtingen wordt een besluit tot "preventieve" onttrekking aan de markt in maart niet noodzakelijk geacht. Mochten de resultaten van de tweede fase van de herstructurering voor 2008/09 ontoereikend zijn en mocht op de markt een groot overaanbod ontstaan, dan zou de Commissie zich genoodzaakt kunnen zien in oktober dit jaar terug te komen op haar besluit inzake onttrekking aan de markt.