Gemeente Leudal


Persbericht

Leudal, 26 februari 2008.

Leudal stimuleert gebruik duurzame energie

Klimaatbeleid en het gebruik van duurzame energie staan momenteel hoog op de politieke agenda. Wereldwijd heeft Al Gore met zijn film An inconvenient truth voor veel aandacht gezorgd en ook tijdens de laatste klimaattop zijn harde afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoewel het iedereen aangaat, staan dit soort zaken voor veel mensen toch ver van hun bed. De gemeente Leudal wil hier iets aan doen. Door middel van een eenvoudige subsidieregeling kunnen inwoners van Leudal die in het bezit zijn van een huur- of koopwoning hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Regeling
De gemeente Leudal verstrekt een subsidie voor een van de onderstaande duurzame energie maatregelen:
- Zonneboiler: een systeem waarbij door middel van zonne-energie water wordt opgewarmd dat gebruikt kan worden voor het verwarmen van tapwater.

- Zonnepanelen: panelen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kan direct worden teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet.
- Warmtepomp of ­boiler: een systeem voor het opwekken van warm tapwater of het verwarmen van een woning door middel van een pomp die warmte onttrekt aan bijvoorbeeld grondwater. Dit systeem kan ook gebruikt worden om een huis in de zomer te koelen. Inwoners van Leudal die van plan zijn om een van deze maatregelen in hun huidige of nieuwbouwwoning te treffen, kunnen daarvoor een bijdrage van de gemeente vragen. De gemeente draagt voor een zonneboiler een bedrag bij van 500,- , voor zonnepanelen 750,- en voor een warmtepomp 1000,-. De regeling gaat van start per 1 maart 2008 en heeft een looptijd van twee jaar. Met deze regeling hoopt de gemeente Leudal de toepassing van duurzame energie in bestaande woningen en nieuw te bouwen woningen te stimuleren en daarmee de uitstoot van CO2 te reduceren. Naast de voordelen voor het milieu, levert de aanleg van deze systemen ook nog een besparing in de energiekosten en een gegarandeerde comfortverbetering op. Aansluiting andere regelingen
De gemeente zoekt momenteel nog cofinanciers die bovenop het subsidiebedrag ook een bijdrage willen leveren voor het treffen van maatregelen op het gebied van duurzame energie. Daarnaast vallen de plannen van Leudal samen met de onlangs bekendgemaakte plannen van het kabinet om de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen weer te gaan stimuleren. Het ministerie van VROM komt binnenkort ook met een subsidieregeling, waarmee 100.000 bestaande woningen gebruik kunnen maken van duurzame energievoorzieningen. Verder sluit de subsidie van Leudal aan bij de landelijke BANS-2 subsidieregeling (stimulering lokaal klimaatbeleid).

Meer informatie
Inwoners van Leudal die geïnteresseerd zijn in bovenstaande regeling kunnen contact opnemen met de frontoffice Bouwen, Wonen en Milieu, tel. 0475 ­ 85 94 47. De volledige regeling duurzame energie is ook te vinden op www.leudal.nl.