UMC Utrecht


Oplosbare vezels tegen prikkelbare darm

Patiënten met prikkelbare darm syndroom moeten meer oplosbare vezels gebruiken. Dat stelt Rene Bijkerk in zijn proefschrift.

De toevoeging van oplosbare vezels (psyllium) aan het dieet is effectief tegen klachten van prikkelbare darm syndroom (PDS), onoplosbare vezels (tarwezemelen) kunnen zelfs meer klachten geven. Bijkerk onderzocht het effect en de bijwerkingen van oplosbare en onoplosbare vezels op klachten bij PDS patiënten in de huisartsenpraktijk. In het onderzoek zijn 275 patiënten verdeeld over drie groepen: zij kregen 12 weken lang extra oplosbare vezels (psyllium), extra onoplosbare vezels (tarwezemelen) of geen extra vezels (placebo). Patiënten die extra oplosbare vezels gebruikten hadden minder last van buikpijn of onaangenaam gevoel dan de patiënten die geen extra vezels, maar een placebo, gebruikten. Ook verminderde de ernst van de PDS-symptomen.

Er was geen verschil tussen de placebogroep en de groep die onoplosbare vezels had gebruikt. Het is voor het eerst dat het nut van voedingsvezels bij de behandeling van PDS in de huisartspraktijk is onderzocht.

Bijkerk promoveert op 26 februari aan de Universiteit Utrecht. dinsdag 26 februari 2008