Raad van State


dinsdag 26 februari 2008
10.45 uur
Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan een inwoner van Aduard om een insteekhaven te kunnen aanleggen op zijn perceel aan de Evert Harm Woltersweg in Aduard. Deze insteekhaven is bedoeld om oeverafslag door stromingen in het Aduarderdiep door scheepvaart op het Van Starkenborgh te verminderen. Een inwoner van Den Ham vindt dat oeverafslag niet kan worden voorkomen door een insteekhaven aan te leggen. Verder vreest hij dat de eigenaar van het perceel van plan is een jachthaven te realiseren. (zaaknummer 200705262/1)

10.45 uur

Zitting over het verzoek om schadevergoeding vanwege de aanleg van een tracé van de Betuweroute. Een handelsbedrijf in zand, grind en bouwmaterialen uit Kapel-Avezaath heeft schade geleden doordat een tunnel - vanwege de aanleg van het tracé - in de nabijheid van het bedrijf was afgesloten. Hierdoor moest er worden omgereden. De omvang van de schade staat vast, maar er is onenigheid over de vraag over welk bedrag het normaal maatschappelijk risico van 15% moet worden berekend. Dit is bepalend voor de vraag hoeveel schadevergoeding moet worden uitgekeerd. De minister van Verkeer en Waterstaat gaat ervan uit dat bij de berekening moet worden uitgegaan van de gemiddelde transportkosten per jaar, het bedrijf vindt dat gekeken moet worden naar de daadwerkelijk geleden schade. Het bedrijf is eerder door de rechtbank in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200705986/1) 12.00 uur
staten van Noord-Holland heeft verleend aan Putman Afval en Recycling Amsterdam voor een afvalrecyclingbedrijf aan de Siciliëweg in Amsterdam. In het bedrijf wordt ook betonmortel geproduceerd. Deto Beheer/Recycling Maatschappij Steenkorrel Amsterdam verzoekt de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200708808/2)

12.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Boszicht Recreatie" van de gemeente Mill en St. Hubert. Dit plan maakt het veranderen van een varkensbedrijf in een recreatieterrein aan de Tipweg in Wilbertoord mogelijk. Het recreatieterrein zal bestaan uit 75 kampeerplaatsen, een groepsaccomodatie voor maximaal 50 personen en 20 stacaravans. Een omwonende is tegen deze verandering, omdat hij vreest voor geluidsoverlast en aantasting van zijn privacy. Verder is hij bang dat de waarde van zijn woning zal dalen door de komst van het recreatieterrein en dat er verkeersoverlast ontstaat door de toestroom van toeristen. (zaaknummer 200705305/1)
van Overijssel van het bestemmingsplan "Hellendoorn-Noord" van de gemeente Hellendoorn. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van ongeveer 300 woningen in Hellendoorn-Noord en in de aanleg van een verbindingsweg tussen de Schuilenburgerweg en de Ommerweg. Een aantal inwoners van de gemeente komt tegen de goedkeuring van het plan in beroep. Een van hen vindt dat de woningen te dichtbij worden gebouwd, waardoor hij mogelijk in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt. De anderen zijn het er onder meer niet mee eens dat natuurgebied opgeofferd wordt voor de woningen. (zaaknummer 200705090/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Bronckhorst heeft opgelegd aan een inwoner van Hengelo (Gld.) vanwege het verbouwen van een schuur en hooiberg tot woning aan de Ruurloseweg in Hengelo zonder daarvoor een bouwvergunning te hebben. De inwoner vindt dat hij niet in overtreding is, omdat hij slechts voorbereidende werkzaamheden heeft verricht. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705228/1)