Platform Biologica


Biologica voor handhaving omschakeltermijnen - andere maatregelen mogelijk

Biologica heeft samen met de Vakgroep Biologische Landbouw een brief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie LNV, waarin zij aanbevelingen doet met betrekking tot omschakeling, om de aanbodkrapte van biologische producten te verminderen.

Er is momenteel sprake van krapte aan de aanbodzijde van de biologische markt. Daarom gaan hier en daar stemmen op om de omschakeltermijn voor biologische certificering te verkorten. Biologica pleit echter voor handhaving van de wettelijke Europese omschakeltermijnen, omdat deze zijn gebaseerd op onderbouwde periodes die nodig zijn om restanten van o.a. pesticiden, herbiciden en kunstmest uit het landbouwsysteem te verwijderen.

Binnen de huidige EU-verordening worden al andere mogelijkheden geboden om de bedrijfsmatige nadelen van omschakeling te beperken. Daarnaast doet Biologica enkele aanbevelingen die zijn gebaseerd op een onderzoek van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Hier vindt u de brief aan de Vaste Kamercommissie met alle aanbevelingen en de bijbehorende bijlage. De brief is een toevoeging op de reactie van Biologica en de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO/Biologica op de Beleidsnota Biologische Landbouwketen 2008-2011. Deze is weergegeven bij "Beleid & regels" onder "Overheidsbeleid".

Download: Biologica_over_Omschakeling2008.pdf (35 Kb) Zie het origineel