Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 26 februari

Fryslân, 26-02-2008 o Politieberichten van maandag 25 februari 07.00 uur t/m dinsdag 26 februari 07.00 uur.

Heerenveen: diefstal zeldzame spreeuwduiven
De politie heeft aangifte opgenomen van diefstal van acht spreeuwduiven uit een duivenhok achter een woning aan de Amelandlaan. In de nacht van zondag op maandag heeft men acht spreeuwduiven uit de hokken gehaald en meegenomen. Vier andere duiven zijn tijdens het vangen vertrapt. De schade betreft enkele honderden euros. De 70-jarige eigenaar uit Heerenveen heeft aangifte gedaan.

Koudum: politie onderzoekt diefstal beelden
De politie onderzoekt de diefstal van twee beelden vanaf het Frieslandplein. In de nacht van zaterdag op zondag zijn een houten en een bronzen beeld weggenomen. De beelden werden tentoongesteld door een beeldhouwcentrum uit Koudum. Het bronzen beeld is een vrouw met haar armen omhoog en heeft een waarde van ongeveer drieduizend euro. Het houten beeld heeft tevens de vorm van een persoon en is half rood, half blauw geschilderd. Deze heeft een waarde van enkele honderden euros. Een 58-jarige inwoner van Koudum heeft namens het
beeldhouwcentrum aangifte gedaan.

Stiens: inbraak in bouwkeet
De politie onderzoekt een inbraak in een bouwkeet aan de Dobbe. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend vernielde men een ruit om binnen te komen. De binnenkant van de keet werd geheel ondergekalkt en onder andere kachels, koffiezetapparaten en een tosti-ijzer werden meegenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed 27-jarige inwoner van Berlikum aangifte.

Sneek: burger houdt fietser aan na mishandeling
De politie heeft maandagochtend een 63-jarige automobilist uit Sneek geassisteerd bij het aanhouden van een 23-jarige fietser uit Sneek. De automobilist haalde de fietser in op de Oude Opperhuizerweg. Tijdens het inhalen sloeg de 23-jarige met een stok op de auto. De automobilist en zijn zoon stapten uit om verhaal te halen. De fietser sloeg vervolgens ook nog eens de 63-jarige, waarna hij er op zijn fiets vandoor ging richting Sperkhem. De automobilist zette de achtervolging in en in de Koningin Wilhelminastraat vluchtte de fietser over een schutting. Toen de 23-jarige even later weer tevoorschijn kwam, werd hij aangehouden door de automobilist. De man waarschuwde de politie en deze nam de verdachte over. De Sneker werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: apparatuur voor hennepkwekerij in beslag genomen De politie heeft maandagochtend in een pand aan de Oldegalileen apparatuur voor een hennepkwekerij in beslag genomen. Na een anonieme tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. Na het forceren van de deur vonden de agenten de apparatuur en een afvalton met daarin hennepafval. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de apparatuur in beslag te nemen en te vernietigen. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van het pand.

Harich: man gewond na val van dak
De politie heeft maandagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval aan Keamerlanswei. De 33-jarige inwoner van Harich was aan het werk op het dak van zijn woning en is vermoedelijk door middel van een misstap ten val gekomen. Zijn partner hoorde een vreemd geluid en besloot een kijkje te nemen. Ze trof het slachtoffer op de grond aan en waarschuwde de hulpdiensten. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: brand in nieuwbouwwoning
De politie heeft maandagmiddag op de Jacob van Wieringenstraat de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een nieuwbouwwoning. Eerder die dag hadden dakbedekkers werkzaamheden verricht op het platdak. Nadat men s middags het bouwterrein had verlaten, ontdekte een voorbijganger de brand op het dak. Via 1-1-2 werden direct de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de nieuwbouwwoning veel schade opliep.

Sneek: jongetje gewond na val van aanhangwagen
De politie heeft maandagmiddag een ongeval op de Citroenvlinder onderzocht, waarbij een 5-jarige jongetje uit Sneek gewond raakte. Een 50-jarige Sneker reed met zijn auto en aanhangwagen door de straat. Het 5-jarige jongetje zag kans om op de aanhangwagen te klimmen. Vermoedelijk is hij een bocht van de aanhangwagen gevallen en overreden. Het slachtoffer werd opgevangen door buurtbewoners, waarna de hulpdiensten werden gewaarschuwd. De 5-jarige werd met letsel aan de ribben per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De automobilist was na het ongeval doorgereden. Na onderzoek door de politie werd de 50-jarige Sneker achterhaald. Hij verklaarde niks van het ongeval te hebben gemerkt.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling en vernieling
De politie heeft maandagmiddag op de Hooizolder twee inwoners van Drachten van 42 en 43 jaar aangehouden na mishandeling en vernieling. De twee hadden door nog onbekende oorzaak ruzie met elkaar gekregen. De 42-jarige had een ruit vernield en was vervolgens door zijn plaatsgenoot van de trap geduwd. De 43-jarige liep daarbij een hoofdwond op. Beide mannen werden vervolgens door de agenten aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wommels: motorrijder ernstig gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag een aanrijding bij de kruising Hottingawei/N359 in Wommels onderzocht. Een 83-jarige automobilist uit Lollum stond voor de kruising te wachten op verkeer komende uit de richting van Bolsward. De bestuurder zag een aantal autos aankomen en een motorrijder. De motorrijder, een 53-jarige man uit Sneek, was op een afstand van ongeveer vierhonderd meter en de automobilist dacht hier nog wel voor langs de kunnen. Dit bleek echter niet zo te zijn en de motorrijder botste tijdens de oprijmanoeuvre frontaal tegen de linkerzijde van de auto. Zowel de motor als de auto kwamen daardoor in de middenberm terecht. De motorrijder werd door het ambulancepersoneel en het personeel gestabaliseerd, waarna hij met ernstig lestel met de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen werd overgebracht. De automobilist kwam met de schrik vrij. Na takelwerkzaamheden en technisch onderzoek door Bureau Verkeersongevalanalyse werd de weg weer vrijgegeven. Het rijbewijs van de 83-jarige automobilist is ingevorderd.

Woudsend: brand in woning
De politie heeft maandagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de J.S. Hoekstrastrjitte. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in één van de slaapkamers van de woning. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de woning veel schade opliep.

Drachten: politie onderzoekt joyriding
De politie onderzoekt joyriding en diefstal van een auto. Maandagmiddag werd vanaf een parkeerterrein aan De Warande een auto van een 38-jarige inwoner van Drachten gestolen. Men reed met de auto door Drachten gereden. Op de Hooglandswyk reed het voertuig door een tuin voor een woning. De tuin werd hierbij volledig vernield. Een getuige zag dat drie jongeren s avonds de zwaar beschadigde auto achterlieten op het parkeerterrein van De Warande. De 38-jarige eigenaar deed aangifte.

Harlingen: twee verdachten aangehouden voor vervaardigen softdrugs De politie heeft maandagavond in een pand aan de Voorstraat twee 22-jarige inwoners van Hoorn aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Naar aanleiding van een anonieme tip besloten de agenten om een nader onderzoek in te stellen. Op de bovenste verdieping vonden de agenten een ontmantelde hennepkwekerij en een droogruimte voor de hennep. Elders in het pand werd een zak aangetroffen met daarin een kilo gedroogde wiet, deze werd in beslag genomen. Op het platdak van het pand werden vervolgens de twee verdachten aangetroffen. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Berlikumermarkt een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 700 ug/l, goed voor een rijverbod acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd.

Harlingen: bromfietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagochtend nabij de Koningsbrug een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 43-jarige bromfietser uit Harlingen gewond raakte. De bestuurder verloor de controle over zijn bromfiets vermoedelijk door een glad wegdek. Hij kwam ten val en liep daarbij letsel op aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.