Rijksmuseum


Rijksmuseum aan Zee:

Hemelse beelden uit oost en west

Rijksmuseum Amsterdam en Museum Beelden aan Zee starten samenwerking

Vanaf 26 februari ontmoet een deel van de collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum Amsterdam de verzameling moderne sculpturen van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Zestig Aziatische beelden, meest goden en godinnen van het Hindoeïsme en Boeddhisme uit Indonesië, India, Pakistan en China, gaan in het Rijksmuseum aan Zee de dialoog aan met werk van 25 beeldhouwers uit de 20ste eeuw. Dit levert spannende confrontaties op tussen heden en verleden en oost en west. De samenwerking tussen Rijksmuseum en Beelden aan Zee met als titel Hemelse beelden uit oost en west is gepland in de Zuidzaal van het museum tot en met februari 2009.

Pauline Lunsingh Scheurleer, conservator van de kunst van Zuid en Zuidoost Azië van het Rijksmuseum, selecteerde in samenwerking met gastconservator Wim Quist, zelf architect van het Museum Beelden aan Zee, voor de tentoonstelling Hemelse beelden uit oost en west een aantal Aziatische topstukken die werden gecombineerd met de moderne sculpturen van Beelden aan Zee. Quist ontving eind januari de prestigieuze oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Werk van Ossip Zadkine (1890-1967, Tête de femme, 1922), Tajiri (1923, Warrior, 1982), Tony van de Vorst (1946, Prinses Máxima, 2004), Eric Claus (1936, Johan Cruijff, 2006) en Eja Siepman van den Berg (1943, Staand Meisje, 1968) wordt gemengd met boeddha's, bodhisattva's, goden en godinnen van steen, brons, metaal, goud en zilver én de wereldberoemde Shiva, koning van de dansers (Zuid-India, 12de eeuw). De meeste van deze beelden, uit de 3de-19de eeuw, behoorden eens tot heiligdommen die werden vereerd door de locale bevolking.

Bezoekers worden in deze tentoonstelling uitgenodigd zelf te kijken en te vergelijken hoe de sculpturen, vervaardigd in zoveel verschillende eeuwen, landen en materialen, zich tot elkaar verhouden en tevens hoe de 20ste eeuwse beeldhouwkunst is beïnvloed door het Verre Oosten. Een groot deel van de Aziatische beelden in het Rijksmuseum is langdurig bruikleen van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.

Voor deze tentoonstelling werd een speciale serie Aziatische producten voor de winkel van Beelden en Zee bijeengebracht, waaronder bronzen kopieën van Boeddhabeelden, kommen, lakschotels, tassen en fotoalbums.