NCRV

Kaaskoppen & Waterlanders

Sociale zekerheid en riante buitenhuizen

Woensdag 26 maart 2008

19.25 uur, Nederland 2

In het 13-delige NCRV-programma Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Vandaag staan Sociale Wetgeving na de 2e Wereldoorlog en riante buitenhuizen in de Gouden Eeuw centraal.

400 jaar geleden was de Amsterdamse nouveau riche op zoek naar een tweede huis. Dit werd gezocht aan de Vecht, slechts 7 uur met de trekschuit. De Vecht werd het verlengde van de Amsterdamse Grachtengordel. Een van de eersten met een buitenhuis was Johan Huydecoper. Rijk geworden met de handel in peper liet hij de boerenhofstede van zijn vader verbouwen tot een riant buitenhuis: Goudensteijn. Bekende kunstenaars werden aangetrokken om Goudensteijn te vereeuwigen op schilderijen en te bezingen in gedichten en liederen. Huydecoper werd rijker en rijker, als gewiekst zakenman wist hij grond te verkrijgen en weer door te verkopen. De Utrechtse adel baalde van die Amsterdammers die landje-pik kwamen spelen maar Huydecoper wist iedereen te overtuigen van zijn goede bedoelingen en hield er zelfs een titel aan over: Heer van Maarsseveen. Ook politiek werd hij een machtig man: 6 maal werd hij burgemeester van Amsterdam. Goudensteijn bleef tot ver in de 20e eeuw in het bezit van de familie Huydecoper, en doet nu dienst als gemeentehuis van Maarssen.

Vadertje Drees werd hij liefkozend genoemd. Misschien wel de meest populaire politicus van na de Tweede Wereldoorlog. Hij zorgde ervoor dat iedere Nederlander vanaf zân 65e een AOW-uitkering kreeg. Willem Drees had een groot sociaal hart. Waar kwam dat vandaan? Als kind had hij thuis armoede gekend. Hij zag de verschillen tussen de rijken in hun dure grachtenpanden en de armen in kelder- en krotwoningen. Hij zag de ellende die de drank aanrichtte en besloot nooit een fles aan te raken. Al vroeg voelde hij zich aangetrokken tot het gedachtegoed van de SDAP, de voorloper van de PvdA. In de oorlog maakte hij de verschrikkingen mee in het kamp Buchenwald. Al deze ervaringen zorgden ervoor dat hij zich zijn hele leven lang inzette voor de zwakkeren in de samenleving. Na de oorlog als Nederland in puin ligt werd hij minister van Sociale Zaken en later minister president. Hij maakte het land een stuk socialer met een aantal belangrijke wetten voor ouderen, werklozen, zieken, weduwen en wezen. Zijn 65e verjaardag werd groots gevierd, hij kreeg ook AOW, maar bleef premier tot zijn 72e. Toen ging hij eindelijk met pensioen.

De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

Hoe groot de daden van deze illustere voorouders ook zijn en hoe belangrijk hun betekenis voor onze vaderlandse geschiedenis ook is, ze blijven één van ons. En uiteindelijk zijn we allemaal Kaaskoppen & Waterlanders.