VVD



vvd Tweede-Kamerfractie

26-2-2008

Heldere zorg voor ziekenhuizen

Speltip 1: maak de spelregels bekend voordat je het spel laat beginnen!

De VVD vindt de stapeling van nieuwe beleidsmaatregelen en onzekerheden waarmee ziekenhuizen worden geconfronteerd, onverantwoord. Maatstafconcurrentie, kapitaallasten, een oplopende efficiencykorting, de wijziging van de financieringssystematiek en de daarmee onzeker wordende beschikbaarheidstoeslag zijn enkele voorbeelden.
Woordvoerder Edith Schippers: "Ziekenhuizen worden met een groot aantal maatregelen geconfronteerd die verstrekkende financiële gevolgen kunnen hebben. Als deze ziekenhuizen in noodlijdende situaties terechtkomen, moet duidelijk zijn of en wanneer de overheid hen tegemoetkomt. Maar dan moeten daar wel heldere en eerlijke spelregels voor zijn, en dat is niet het geval."

Minister Klink heeft vorig jaar toegezegd een Commissie van Wijzen in te stellen die zich over deze `spelregels' zou buigen en de Kamer daar uiterlijk januari over zou informeren. Schippers: "Dat die spelregels nog steeds niet bekend zijn, terwijl het spel op 1 januari is begonnen, is al erg genoeg. Maar de Commissie van Wijzen blijkt nog niet eens ingesteld te zijn! Dat betekent dat de regels niet eerder dan in juli, en waarschijnlijk zelfs later, duidelijk zullen zijn. Dat is voor de VVD onacceptabel."

Schippers zal de Minister vandaag in het debat stevig over deze onderwerpen bevragen, en hem desnoods per motie verzoeken zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven.