Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 februari 2008

Persbericht

Hollands Diep nummer 5

Anton Corbijn portretteert in Hollands Diep de Nederlandse letteren

Hollands Diep heeft Anton Corbijn ­ bij hoge uitzondering ­ bereid gevonden voor het cultuurtijdschrift een fotospecial te maken. Aan de vooravond van de Boekenweek legde de internationale topfotograaf de achtereenvolgende generaties uit de Nederlandse literatuur vast in een unieke beeldenreeks. Corbijn fotografeerde in het Amsterdamse Hotel de l'Europe acht schrijvers, van wie de jongste 23 jaar oud is en de oudste 88. De foto-estafette begint bij Jonathan van het Reve en voert langs Abdelkader Benali, Manon Uphoff, Thomas Rosenboom, Nelleke Noordervliet, boekenweekauteur Bernlef, de vorig jaar 80 geworden Harry Mulisch, en eindigt bij Marga Minco. Het Boekenweekthema van dit jaar luidt: 'Van oude menschen ­ de derde leeftijd en de letteren'. Anton Corbijn maakte de serie speciaal voor Hollands Diep. Het is voor het eerst dat Corbijn een fotoserie wijdt aan Nederlandse schrijvers. De gelauwerde fotograaf verwierf faam met foto's van musici en artiesten, onder wie REM, U2, de Rolling Stones, Miles Davis, Robert de Niro en vele anderen. Kort geleden portretteerde hij ook koningin Beatrix. Anton Corbijn is ook ontwerper en maker van videoclips. Vorig jaar maakte hij zijn eerste film, Control, die internationaal met lof werd overladen.

In het nieuwe nummer van Hollands Diep geven de geportretteerde auteurs ook een profiel van hun literaire voorkeuren. Verder put het blad uit een nooit eerder gepubliceerde correspondentie tussen A.F.Th. van der Heijden en Theo van Gogh en komen in een dubbelinterview topacteurs Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat aan het woord, die beiden dit jaar 25 jaar op de planken staan.

Hollands Diep werd eind vorig jaar door de tijdschriftenbranche uitgeroepen tot het beste nieuwe tijdschrift van het jaar. Het nieuwe nummer is vanaf 28 februari verkrijgbaar.

Bij dit persbericht treft u een laag resolutiebeeld aan waarop u Anton Corbijn aan het werk ziet voor Hollands Diep. Deze foto is gratis te gebruiken o.v.v. foto Joost van den Broek. Tevens is er een laag resolutiebeeld bijgesloten van de foto die Anton Corbijn maakte van Bernlef en Harry Mulisch. Als u deze beelden wilt publiceren, kunt u de hoge resolutie per mail opvragen bij irene.de.waal@hollandsdiep.nl.

Voor beide foto's geldt dat zij uitsluitend gebruikt mogen worden in de context van de aankondiging van Hollands Diep nr. 5, maart/april 2008.

Wilt u een recensie-exemplaar van Hollands Diep of heeft u andere vragen, dan kunt u contact opnemen met de redactie via telefoonnummer 020-5518 587 of bovenstaand e-mailadres.