Oog voor installerend MKB bij implementatie EU energierichtlijn

Publicatietijd: 26/02/2008 22:06

UNETO-VNI vraagt om oog voor de behoeften van het installerende MKB bij implementatie EG-richtlijnen voor energie efficiëntie

ZOETERMEER:- UNETO-VNI constateert dat ondanks de hoge ambities van het kabinet voor energiebesparing de overheid het minimaal noodzakelijke doet om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor energie efficiëntie. Wil het kabinet rekenen op maximale inbreng van het installerend MKB dan zal de overheid ondermeer moeten zorgen voor fondsenvorming voor subsidies en verplichtende randvoorwaarden voor energie-efficiënte.

"De installatiebranche speelt een cruciale rol in de verduurzaming van onze energievoorzieningen en energiebesparingdoelstellingen van het kabinet", aldus ir. M. Engels, voorzitter UNETO-VNI. Engels: "Dat hebben we ondermeer kunnen onderbouwen met ons energie visiedocument 'Goede Raad is duurzaam' die wij onlangs hebben overhandigd aan Minister van der Hoeven (EZ). De overheid zal echter oog moeten hebben voor het feit dat onze branche overwegend uit midden- en kleinbedrijven bestaat die allemaal een gelijke kans verdienen om in te spelen op de doelstellingen. Deels hangt hun slagvaardigheid af van de daadkracht om inspanningen te bundelen met andere marktpartijen. Daar hebben wij een projectorganisatie voor opgezet in de vorm van Stichting InstalNova. Maar er zijn ook consistente en heldere randvoorwaarden nodig: Er moet sprake zijn van een vrije markt (bijvoorbeeld t.b.v. de metermarkt), gelijke kansen en gedeelde risico's. De Europese richtlijnen voor energie efficiëntie bieden daartoe houvast"

Alhoewel UNETO-VNI de plannen om tot implementatie van de EU-richtlijnen voor energie efficiëntie over te gaan vraagt de installatiebranche wel om meer aandacht voor de positie van het installerende MKB bedrijf. UNETO-VNI constateert namelijk dat de overheid het minimale van plan is om aan de eisen van Europese regelgeving te voldoen. Zo weerlegt de overheid de noodzaak om haar taak als voorbeeldfunctie vast te leggen in de wet: onder het mom dat zij deze taak al naar behoren invult. Engels vervolgt: "Hiermee vrijwaart de overheid zich van de verplichting om bijvoorbeeld ongewillige gemeenten aan te pakken. Datzelfde geldt ook voor netbeheerders en energieleveranciers. Door het niet op te nemen in de wet blijven de afspraken vrijblijvend".

Ook op het gebied van ESCO's moet het een en ander goed worden vastgesteld. ESCO's nemen de zorg om energiebesparingdoelstellingen te behalen uithanden van bedrijven. Deze service kan prima worden ingevuld door het installerende MKB. Echter ESCO's moeten niet verplicht worden om risicodragend mee te investeren. Dat is een zaak die tussen de contractpartijen onderling afgestemd moet worden. Verplicht risico dragen om een ESCO te mogen zijn is zeker geen stimulans voor het MKB om deze diensten op te pakken. "En dan komen we nog op het punt van kwalificatiesystemen voor bedrijven die energiebesparing mogen toepassen. Die systemen zijn er wel, maar staan niet vastgelegd in de wet waardoor deze nog onvoldoende gebruikt worden. Het vastleggen in de wet geeft deze systemen status", aldus Engels.

UNETO-VNI is bovendien teleurgesteld over het feit dat de overheid geen gebruik zal maken van de mogelijkheid om fondsen te vormen voor subsidies die zich richten op energiebesparing. De Nederlandse overheid is van mening dat er genoeg subsidieregelingen worden aangeboden om energiebesparende technieken en innovaties te stimuleren, bijvoorbeeld voor windenergie en zonnestroom. Het biedt echter geen houvast voor laagdrempelige investeringen in energiebesparende technieken. Engels: "Met de huidige financiële regelingen dekt men slechts een deel van de mogelijkheden op energiebesparinggebied af. Bovendien richten deze subsidies zich op zogeheten hoog hangend fruit wat doorgaans voor veel consumenten of bedrijven onbereikbaar blijft. Om de consistentie überhaupt te kunnen garanderen voor bestaande subsidies pleiten wij voor fondsenvorming zoals in de richtlijnen van de EU staat beschreven."