Gemeente Hilversum

Er komt meer interactie in bedrijfsleven Hilversum

26 februari 2008
Wat kunnen internationaal opererende bedrijven in Hilversum voor elkaar betekenen? En hoe kan de samenwerking tussen deze bedrijven en de gemeente worden geoptimaliseerd? Dat waren de cruciale vragen tijdens de Bedrijvendag die op 12 februari werd gehouden in het raadhuis van Hilversum.

In aanwezigheid van burgemeester Ernst Bakker en wethouder Economische Zaken Jan Rensen - tevens initiator van de bijeenkomst - werd door vertegenwoordigers van verschillende Internationale Hilversumse bedrijven gesproken over de mogelijkheden tot samenwerking.

Hilversum kent een groot aantal bedrijven dat zowel op de nationale als internationale markt goed functioneert. Uiteraard zitten daar veel organisaties bij die zich bezighouden met (nieuwe) media, maar ook - bijvoorbeeld - marktonderzoekbureaus of een bedrijf als inktfabriek Van Son, die door heel Europa de inkt levert voor bankbiljetten. Stuk voor stuk succesvolle bedrijven, die tot op heden echter weinig met elkaar te maken hadden. En dat kan anders, vindt de gemeente.

Informeel netwerken
Wethouder Jan Rensen was onlangs met een kleine delegatie van zakenmensen in Amerika, waar hij contacten legde met potentiële economische partners. Een van zijn bevindingen, zo vertelt hij, is dat het zakelijke netwerken in de VS ook doorgaat ná werktijd. Tijdens informele bijeenkomsten in het weekend worden er vele deals gesloten en nieuwe initiatieven opgezet. Rensen ziet ook hier mogelijkheden voor dergelijke informele ontmoetingen, al zal dat eerder in de avond dan in het weekend zijn. Daarbij valt te denken aan - bijvoorbeeld - driemaandelijkse bijeenkomsten, waar alle internationaal werkende Hilversumse bedrijven - groot en klein - welkom zijn.

Tijdens deze eerste bijeenkomst werd geïnventariseerd wat de wensen en verwachtingen zijn ten aanzien van een nauwere samenwerking tussen deze bedrijven onderling en met de gemeente Hilversum. Uitbreiding van het (internationale) netwerk, het scheppen van meer werkgelegenheid, innovatie en het uitwisselen van kennis en ervaring kwamen daarbij als belangrijkste punten naar voren.

Volgende bijeenkomsten zullen in het teken staan van de concrete meerwaarde die samenwerking tussen verschillende partners kan opleveren.