NCRV

NCRV Dokument VAARWEL VMBO

Dinsdag 26 februari en 4 maart

23.30 uur, Nederland 2

In NCRV Dokument VAARWEL VMBO volgen Maria Mok en Meral Uslu de onorthodoxe leraar Ruud Rosier, en zijn âguppiesâ van klas 4C van de âzwarteâ VMBO-school De IJdoorn in Amsterdam-Noord. Rosierâs onorthodoxe manier van lesgeven, zijn ontwapenende persoonlijkheid en zijn Amsterdamse humor zijn onovertroffen. Zelfs kinderen die geen les van hem hebben komen naar hem toe. De IJdoorn is een school met 350 leerlingen; 98 procent is van allochtone afkomst. Veel kinderen komen de school binnen met leerachterstand. Met enthousiasme en inzet, én de hulp van jeugdzorg en justitie probeert de school de kinderen op school, en van de straat te houden.

Meester Ruud Rosier was ooit zelf een jongen van de straat. Hij heeft zijn vader niet gekend, zijn aan drank verslaafde moeder kon niet voor hem zorgen en hij groeide op in tehuizen en pleeggezinnen. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar vertelt hij de klas altijd eerst zijn levensverhaal. Zo dwingt hij respect bij hen af en wint hij hun vertrouwen.

Al zes jaar staat Rosier zonder de vereiste diplomaâs voor de klas. Als zij-instromer behoort hij zijn onderwijsbevoegdheid te halen. Maar volgens Ruud is het ondoenlijk om de 4 jarige docentenopleiding te combineren met fulltime lesgeven. Bovendien staat de theoretische opleiding veel te ver van de dagelijkse VMBO praktijk. âWat zal ik me in godsnaam bezighouden met micro-macro economische vraagstukken, terwijl ik voor de klas eenvoudige BTW-sommetjes sta uit te leggenâ, aldus de docent. Aan het eind van elk schooljaar is het voor Ruud spannend of zijn contract wel wordt verlengd.

Ruud Rosierâs klas 4C is een handel- en administratieklas met negen leerlingen. Zijn leerlingen, of âguppiesâ, zoals Rosier ze noemt, zijn niet de makkelijkste. Al in de eerste week van het nieuwe schooljaar belandt een leerling in de jeugdgevangenis voor een straatroof. Halverwege het jaar wordt een medeklasgenoot wegens ernstige gedragsproblemen van school geschopt, en drie maanden in een zgn. time-out project geplaatst. Het blijkt dweilen met de kraan open, want een week na terugkomst vervalt de leerling weer in het oude gedrag; en komt niet opdagen voor zijn examen. Hoewel de leerlingen over hun vervolgopleidingen moeten nadenken, zijn ze alleen maar bezig de boel op stelten te zetten. Rosier: âHoe meer chaos en discussie in de klas, hoe geslaagder de schooldag!â. Naast de dagelijkse problemen in de klas is er ook nog de onderwijsinspecteur. Die heeft ontdekt dat Rosier te weinig studeert en besluit dat zijn jaarcontract niet zal worden verlengd.

Filmmaker Meral Uslu maakte onder meer de gelauwerde documentaire De kinderen van mijn Vader (Gouden Kalf 2005). Samen met Maria Mok realiseerde ze Kruispost (IDFA 2007). VAARWEL VMBO is een productie van Corona Pictures in samenwerking met MBM Filmprodukties, in opdracht van de NCRV. De documentaire is eerder uitgezonden in oktober 2006.