Time : 15:54:48
Date : 20 February 2008
Sender Name: Utopia Belgium

Utopolis presenteert spraakmakende avant-première over Belgische jodenvervolging

Volgende dinsdag, 26 februari, presenteert Utopolis Mechelen een exclusieve avant-première: dan zal Modus Operandi, de spraakmakende film van Hugues Lanneau over de Belgische jodenvervolging tijdens WOII voor het eerst in Vlaanderen te zien zijn. Mevrouw Tamar Samash, de Israëlische ambassadrice in België, en Minister Pieter De Crem zullen de voorstelling bijwonen.

Modus Operandi is een primeur voor België: voor het eerst brengt een film deze cruciale periode uit de Belgische geschiedenis in kaart.

In plaats van zoals vele andere films te vragen naar het 'waarom' van deze gebeurtenissen gaat Modus Operandi op zoek naar het 'hoe'. Van 1942 tot 1944 werden 24.916 Joden uit België gedeporteerd naar Auschwitz. Slechts 1.206 onder hen zijn teruggekeerd: minder dan 1 op 20.

Modus Operandi beschrijft stap voor stap de Endlösung in België, van de identificatie van de Joodse bevolking tot de razzia's, de deportaties, de reddingsactie van het Joods Verdedigingscomité en de finale Endlösung.

Modus Operandi neemt afstand van de mythe van een voorbeeldig België, weliswaar zonder het proces te maken van de 'passiviteit' van een bevolking die allereerst bekommerd was om haar eigen overleven. De film behandelt in het bijzonder de houding van de Belgische autoriteiten, die varieerde van absolute weerstand tot vrijwillige of onbewuste collaboratie.

Modus Operandi is gebaseerd op rigoureus wetenschappelijk werk van vermaarde historici en journalisten als José Gotovitch, Jean-Philippe Schreiber, Luis Angel Bernardo y Garcia, Jean-Jacques Jespers en Yvan Sevenans.

Utopolis wil sinds jaar en dag mee een platform bieden voor kwaliteitsfilms, o.a. met het label CinéUtopia. De bioscoopketen beschouwt het dan ook als een eer deze relevante avant-première te kunnen voorstellen in zijn complex in Mechelen.

Praktisch
Modus Operandi is vanaf 5 maart in Utopolis Mechelen en Utopolis Turnhout te zien.
De avant-première, georganiseerd door Het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) en Utopolis Belgium, vindt plaats in Utopolis Mechelen (zie plan in bijlage), op dinsdag 26 februari 2008 om 19u. Inlichtingen: 015-55.77.33 of www.utopolis.be. Meer over de film: www.film-modusoperandi.be.