Gemeente Goirle
Actuele B&W besluitenlijst op internet

Week 09
26-02-2008

1.Bezwaarschrift met betrekking tot het verstrekken van gegevens op basis van de wet openbaarheid van bestuur.

Toelichting.
Tegen het niet verstrekken van bepaalde stukken in het kader van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur is een bezwaarschrift ingediend. Voorts wordt verzocht om een vergoeding van de kosten, die gemaakt zijn in het kader van het indienen van het bezwaarschrift. Ingegaan wordt op de gegrondheid van het bezwaar en de vraag of al dan niet een kostenvergoeding moet worden toegekend.

Het college besluit:
a)het bezwaarschrift gegrond te verklaren;
b)de gevraagde kostenvergoeding toe te kennen.

2.Rapportages Provinciale Archiefinspectie.

Toelichting.
Rapportages van de Provinciale Archiefinspectie terzake van de bestuurlijke zorg voor de archiefbescheiden in onze gemeente liggen voor alsmede het jaarverslag 2005/2006 van de inspectie. Er wordt daarin gewezen op een aantal maatregelen die genomen zouden moeten worden in het kader van de verdergaande digitalisering en om aan de (veelal aangescherpte) wet- en regelgeving te voldoen. In deze nota wordt op de door de inspectie aangegeven punten ingegaan.

Het college besluit:
kennis te nemen van de nota, alsmede van de rapportage van de provinciale archiefinspecteur en besluit om de financiële en organisatorische consequenties te betrekken bij het voorbereiden van de begroting 2009-2012.

3.Voorbereidingsbesluit: Van Hogendorpplein te Goirle.

Toelichting.
Ten behoeve van het project Van Hogendorpplein te Goirle is het noodzakelijk een voorbereidingsbesluit te nemen om met toepassing van artikel 19 WRO medewerking te kunnen verlenen.

Het college besluit:
Gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor diverse percelen nabij het Van Hogendorpplein te Goirle, een en ander conform bijgevoegd conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit.

4.Voorontwerpbestemmingsplan Tilburgseweg ten noorden van de Rillaersebaan: starten inspraak en overleg.

Toelichting.
Het voorontwerpbestemmingsplan Tilburgseweg ten noorden van de Rillaersebaan is gereed voor vrijgave voor inspraak en overleg op grond van artikel 10 Bro 1985. De stuurgroep heeft positief geadviseerd

Het college besluit:
a)in te stemmen met bijgevoegd voorontwerpbestemmingsplan Tilburgseweg ten noorden van de Rillaersebaan;
b)inspraakprocedure vast te stellen;
c) voorontwerpbestemmingsplan Tilburgseweg ten noorden van de Rillaersebaan vrij te geven voor inspraak en overleg op grond van artikel 10 Bro 1985, na behandeling in de Commissie

5.Verzoek medewerking bouw stal Turnhoutsebaan 2 te Goirle.

Toelichting.
Er is een verzoek ingediend om medewerking te verkrijgen voor de bouw van een stal op het perceel Turnhoutsebaan 2 te Goirle, door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke ordening (WRO). De stal voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan maar wel aan het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied. Tevens voldoet de stal aan de gestelde voorwaarden om in aanmerking te komen voor toepassing van artikel 19 lid 2 WRO

Het college besluit:
a)advies in te winnen bij Adviescommissie Argrarische Bouwaanvragen op kosten van aanvrager;
b) indien positief geadviseerd wordt, kan aanvrager uitgenodigd worden een aanvraag om bouwvergunning in te dienen en kan vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 10 lid 2 WRO gevolgd worden;
c) indien gedurende de inzage termijn geen zienswijzen worden ingediend, vrijstelling als bedoeld in artikel 10 lid 2 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 6 Woningwet.

6.Schetsplan Bergstraat 108 te Goirle.

Toelichting.
Er is een schetsplan ingediend om medewerking te verkrijgen voor het uitbreiden van de woning op het perceel Bergstraat 108 te Goirle. Het verzoek voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waarvoor een ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a.medewerking te verlenen aan het schetsplan voor het uitbreiden van de woning op het perceel Bergstraat 108 te Goirle;
b.verzoeker uit te nodigen een aanvraag om bouwvergunning in te dienen;
c. te zijner tijd. door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling te verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 4 van de Woningwet.

7.Aanvraag om bouwvergunning Groeneweg 33 te Goirle.

Toelichting.
Er is een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend om medewerking te verkrijgen voor het uitbreiden van de woning op het perceel Groeneweg 33 te Goirle. De aanvraag voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van dae Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waarvoor een ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a.in te stemmen met de aanvraag om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning op het perceel Groeneweg 33 te Goirle;
b. door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling te verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet.

8.Aanvraag om bouwvergunning Zandeind 42 te Riel.

Toelichting.
Er is een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend om medewerking te verkrijgen voor het uitbreiden van de woning op het perceel Zandeind 42 te Riel. De aanvraag voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waarvoor een ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a.in te stemmen met de aanvraag om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning op het perceel Zandeind 42 te Riel;
b. door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling te verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet.

9.Inspraakprocedure bestemmingsplan 'Landgoed Breedijken'.

Toelichting.
In de vergadering van 25 april 2006 is door het college van burgemeester en wethouders een positieve grondhouding ingenomen ten aanzien van de oprichting van het landgoed De Breedijken te Goirle. Op 21 november 2006 is ingestemd met de planopzet en is besloten te streven naar inpassing in het bestemmingsplan buitengebied. Omdat het bestemmingsplan buitengebied qua procedure vooruit loopt op de uitwerking van het landgoed is er toch voor gekozen om een apart bestemmingsplan voor het landgoed te ontwikkelen. Het voorontwerpbestemmingsplan is nu voldoende concreet om het voor inspraak vrij te geven.

Het college besluit:
a)in te stemmen met het voorontwerp bestemmingsplan 'Landgoed Breedijken';
b)het voorontwerp vrij te geven voor de inspraakprocedure en het plan na publicatie gedurende 6 weken ter inzage te leggen;
c) de commissie ruimte en alle raadsfracties schriftelijk op de hoogte stellen van de start van de inspraakprocedure met behulp van bijgevoegde memo.

10.Organisatie kermis 2008.

Toelichting.
De kermis 2008 zal nog één keer plaatsvinden op het Van Hogendorpplein. Op 9 januari heeft de openbare verpachting van de kermis plaatsgevonden. Naast de bekende attracties, wordt ook dit jaar weer een aantal grootvermaakzaken geplaatst. De voorlopige pachtopbrengst van de kermis bedraagt ¤ 130.576,75

Het college besluit:
a)de verpachtingslijst voor de kermis vast te stellen;
b)de openingstijden van de kermis in 2008 op zaterdag en zondag tot 01.00 uur te verruimen;
c)voordeelacties via de kermiswebsite vorm te geven;
d)'f Fust in 2008 een feesttent op het kermisterrein te laten exploiteren;

Voorts wenst het college in juni a.s. een notitie voorgelegd te krijgen met daarin opgenomen de pro's en contra's van mogelijke toekomstige kermislocaties.

11.Onderzoeksplan 2008 op grond van artikel 213a GW.

Toelichting.
De nota dient ter vaststelling van het onderzoeksplan 2008 op grond van artikel 213a GW. Conform het bepaalde in de verordening wordt voorgesteld dit plan ter kennis van de raad te brengen. Het plan behelst in totaal 4 onderzoeken.

Het college besluit:
a)in te stemmen met de tekst van onderzoeksplan;
b)de raad schriftelijk op de hoogte brengen van het plan.

12.Project 'Vraag om de hoek, werk om de hoek'.

Toelichting.
Uit de praktijk is gebleken, dat er behoefte bestaat aan een derde tarief voor de dienstencheques van het project 'Vraag om de hoek, werk om de hoek'.
Daarom is er naast de tarieven van ¤ 5,00 en ¤ 15,00 nu nog een tarief van ¤ 10,00 geïntroduceerd. Voor dit laatste tarief moest nog een inkomensgrens worden bepaald. Deze wordt bepaald op ¤ 500,00 boven bijstandsniveau.

Het college besluit:
de inkomensgrens voor het tarief van ¤ 10,00 per dienst wordt ¤ 500,00 per maand boven bijstandsniveau.

13.Aansluitovereenkomst SVB.

Toelichting.
Voor 2007 is er een overeenkomst gesloten met de Sociaal Verzekeringsbank (SVB) voor ondersteuning van mensen met een pgb in de WMO. Er ligt nu een nieuwe overeenkomst, voor het jaar 2008. Voorgesteld wordt om gebruik te blijven maken van de diensten van de SVB.

Het college besluit:
dat de gemeente voor 2008 opnieuw een overeenkomst sluit voor dienstverlening aan houders van een persoonsgebonden budget voor huishoudelijke verzorging.

14.Aanpassing Besluit maatschappelijke ondersteuning Goirle 2008.

Toelichting.
De Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Goirle 2008 bevat een aantal beleidswijzigingen ten opzichte van het beleid in 2007. Het Besluit maatschappelijke ondersteuning Goirle 2008 dient hierop nog aangepast te worden.
De bedragen voor de pgb's voor hulpmiddelen moeten nog geïndexeerd worden. Het percentage hiervoor is volgens de leverancier van de hulpmiddelen in natura 1,1% voor 2008. Aangezien het persoonsgebonden budget de tegenwaarde is van de natura verstrekking, worden de bedragen hierop aangepast.
Tevens wordt in het Besluit een nieuw artikel opgenomen, met hierin de activiteiten voor de categorieën hulp bij het huishouden, onderverdeeld per categorie.

Het college besluit:
in te stemmen met de voorgestelde aanpassingen aan het Besluit maatschappelijke ondersteuning Goirle 2008.

15.Kaders begroting GGD 2009.

Toelichting.
De kaders begroting 2009 GGD Hart voor Brabant (kadernota GGD) liggen ter besluitvorming voor. Deze kadernota GGD dient als basis voor de GGD productbegroting 2009. De GGD voert taken uit op het gebied van de openbare gezondheidszorg in opdracht van de gemeente. Belangrijke thema's voor 2009 zijn:
-het bevorderen van een gezonde leefstijl op basis van de kabinetsvisie 'Gezond zijn, gezond blijven'.
-Het versterken van de jeugdgezondheidszorg, aansluitend op de kabinetsvisie 'Alle kansen voor kinderen'
-Een integrale aanpak van openbare gezondheidszorg met de gemeente als regisseur.
-In onderliggend voorstel wordt ingegaan op de inhoudelijke en financiële aspecten van de begroting 2009.

Het college besluit:
1.Akkoord te gaan met de inhoud van de kadernota 2009 van de GGD Hart voor Brabant met in achtneming van de volgende punten:
·na visievorming en besluitvorming door de gemeenteraad met betrekking tot Centrum voor Jeugd en Gezin medio 2008, de GGD te betrekken bij de ontwikkeling hiervan.
·De GGD voor te stellen het onderzoek naar een meldpunt bemoeizorg voor de kleinere gemeenten te laten vervallen.
·De onderbouwing van de structurele ophoging van de inwonersbijdrage is onvoldoende en het versterken van de reservepositie is niet aan de orde.
2.Deze kaders te bespreken in de commissie Welzijn van 18 maart a.s. en daarna te reageren richting GGD Hart voor Brabant.
3. Akkoord te gaan met de inhoud van bijgevoegde conceptbrief en deze toe te zenden aan de ROM-gemeenten Midden-Brabant met het verzoek deze brief mede te ondertekenen.

16.Afwegingsnotitie autokostenvergoeding gehandicapten.

Toelichting.
De vraag ligt voor, vanuit de raad, of het mogelijk is om voor de doelgroep mensen met een beperking met een eigen auto een aparte regeling te treffen, of de huidige regelgeving aan te passen, zodat uitsluitend aan deze doelgroep een autokostenvergoeding kan worden verstrekt. Na bestudering van het wettelijk kader moet worden afgewogen dat een regeling die uitsluitend deze doelgroep bereikt niet mogelijk is. Alternatieven hebben vergaande financiële consequenties.

Het college besluit
a)dat de afwegingsnotitie naar aanleiding van de motie van de raad van 29 januari 2008 wordt vastgesteld;
b)op inhoudelijke gronden en gelet op de financiële consequenties geen bijzonder regeling te treffen.

17.Huisvesting statushouders.

Toelichting.
Op 6 februari 2008 is er een brief van de Provincie Noord-Brabant binnen gekomen over de taakstelling huisvesting statushouders. De Provincie heeft vastgesteld dat de gemeente Goirle nog steeds een achterstand heeft in de taakstelling huisvesting statushouders. De tot nu toe ondernomen pogingen om in voldoende huisvesting voor statushouders te voorzien zijn onvoldoende gebleken. Aan de gemeente wordt nog een korte termijn geboden om alsnog te voorzien in voldoende huisvesting voor statushouders, alvorens artikel 60e, lid 2 van de Huisvestingswet zal worden toegepast. Toepassing van dit artikel betekent dat de Gedeputeerde Staten zelf op de een of andere manier in huisvesting voor statushouders gaat voorzien, voor rekening van de gemeente Goirle. Om dit te voorkomen moet de gemeente alles in het werk stellen om aan de taakstelling huisvesting te voldoen.

Het college besluit:
1.huisvesting statushouders te bespreken in het eerst volgende overleg tussen de gemeente Goirle en Woonstichting Leyakkers;
2.in overleg met Woonstichting Leyakkers te bepalen welke woningen geschikt zijn voor huisvesting van statushouders;
3. in overleg met Woonstichting Leyakkers binnen de bestaande woningbouwprogrammering voor de komende jaren zoeken naar een geschikte locatie voor huisvesting van statushouders.
4. op basis van het bovenstaande met Woonstichting Leyakkers concrete afspraken te maken over de huisvesting van statushouders in de prestatieafspraken voor 2008;
5.de uitkomsten van het bestuurlijk overleg zo spoedig mogelijk te melden aan de Provincie.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.