NIBUD Persbericht

Gezin geeft op schrikkeldag 47 euro extra uit

De kosten en baten van een schrikkeljaar

2008 is een schrikkeljaar: het jaar telt 366 dagen in plaats van 365. Voor veel mensen betekent de 29e februari een extra dag met uitgaven. Bovendien houdt deze schrikkeldag in dat we een dag langer werken voor hetzelfde salaris. Daar tegenover staat een dag gratis wonen en gratis verzekerd zijn. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft berekend dat een gemiddeld gezin door de schrikkeldag bijna 15 euro inlevert. Een alleenstaande schiet er 3 euro bij in.

Gezin geeft gemiddeld 47 euro extra uit
Een gemiddeld gezin met 2 kinderen en een netto inkomen van 2500 euro per maand geeft komende vrijdag zon 47 euro extra uit. Dit geld gaat onder andere op aan de boodschappen die voor die schrikkeldag worden gehaald, elektriciteit en bellen. De dag levert ook geld op, zo kan er een dag gratis worden gewoond, een extra dag tv worden gekeken en komt de krant een dagje extra. Dit levert ruim 32 euro op. Voor alleenstaanden gelden wat andere bedragen, zij geven komende vrijdag gemiddeld zon 30 euro uit, en hebben 27 euro voordeel.

Meer werken en winkelen
29 februari valt dit jaar op een vrijdag, februari heeft hierdoor in 2008 een vrijdag extra ten opzichte van 2007. Dit betekent voor veel mensen een dag extra werken. Dit jaar hebben we 262 werkdagen, ten op zichte van 261 dagen in 2007. De vrijdag is ook een dag waarop veel wordt gewinkeld, er vindt op veel plaatsen koopavond plaats. Volgens het CBS geven consumenten het meeste geld uit op vrijdag en zaterdag. In februari van het vorige schrikkeljaar (2004) lagen door een extra koopdag de bestedingen volgens het CBS 1,1 procent hoger dan in de maand februari van het jaar daarvoor.

Meer werken zonder extra salaris
We werken dan wel een dag meer, qua inkomsten zien de meesten daar niets van terug. Mensen in loondienst of met een uitkering krijgen namelijk hun inkomen per maand, ongeacht het aantal dagen dat die maand telt. Omdat februari altijd een korte maand is, valt er per dag meer te besteden dan in andere maanden. Nu februari een dag extra telt, komt dat voordeel iets lager uit. Bij een netto inkomen van 2.500 euro per maand is er normaal in februari per dag 89 euro te besteden. Dit jaar is dat 86 euro: een verschil van 3 euro per dag.

Extra verdienen?
Voor degenen die als zelfstandige werken of verdienen op uurbasis (bijvoorbeeld via het uitzendbureau), kan deze extra werkdag voor meer inkomsten zorgen. Maar dat zal voor zelfstandigen alleen het geval zijn als iemand die dag een dienst verleent of een product verkoopt. Bijvoorbeeld de ondernemer die artikelen via internet verkoopt of de zelfstandige fotograaf die op deze dag een extra opdracht heeft.

Datum:: 26-02-2008