Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Ondernemers Rusthoflaan leveren sleutels in

De ondernemers van de Rusthoflaan in Nieuw Crooswijk leverden vorige week op een ludieke manier de sleutels van hun winkels in aan wethouder Hamit Karakus. Die bracht samen met Gerard Schuiling, voorzitter van de deelgemeente, een bezoek aan de verontruste ondernemers, die de wethouder om financiële steun vroegen voor hun noodlijdende winkels.

Door de herstructurering en de sloop van de woningen in Nieuw-Crooswijk is een groot aantal bewoners uit deze wijk verhuisd naar andere wijken in de deelgemeente. Voor de ondernemers betekent dit een groot verlies aan omzet en zij vrezen dat dit de komende tijd alleen nog maar erger wordt en zij hun winkels gedwongen moeten sluiten. De ondernemers zullen naar verwacht tussen 2010 en 2014 moeten verhuizen in verband met de sloop van de Rusthoflaan.

Ondernemers tegemoet komen

De afgelopen tijd is zowel door het WBR als door de deelgemeente in samenwerking met de OCNC al een aantal maatregelen genomen om de ondernemers tegemoet te komen. Het WBR heeft vanaf 1 juli 2005 een korting op de huurprijs van ongeveer 1/3 doorgevoerd. Daarnaast hebben de deelgemeente en OCNC geld beschikbaar gesteld aan de ondernemersvereniging om een externe deskundige in te huren die hen ondersteunt bij het aanvragen van een nadeelcompensatie en/of planschade. Tenslotte heeft de deelgemeente in samenwerking met WBR en OCNC vorig jaar alle ondernemers geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn wanneer zij hun zaak willen sluiten of naar elders willen verhuizen.

Voor zomer duidelijkheid

Wethouder Hamit Karakus wilde van de ondernemers weten waarom nog geen enkele ondernemer gebruik heeft gemaakt van een aanvraag voor planschade. Pop Koedam, ondernemer en woordvoerder namens de ondernemers zei toe dat over een maand de aanvragen bij de gemeente zullen liggen. Daarnaast deed wethouder Karakus de toezegging dat er voor de zomer duidelijkheid komt over de realisering van ondernemersruimte in het Tamboergebied. En samen met de deelgemeente in gesprek te blijven met de verontruste ondernemers.