Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitdelen emissierechten uitgesteld

27-02-2008

VROM heeft besloten de toewijzing van CO emissierechten aan deelnemende Nederlandse bedrijven nog even uit te stellen. De zogenaamde notificatie van het toewijzingsplan bij de Europese Commissie is nog niet afgerond.

Het uitstel zal geen gevolgen hebben voor de emissiehandel. Ook nu wordt er gehandeld in zogenaamde forwards voor 2008. Dit zijn rechten die bedrijven nog niet in hun bezit hebben. Nederland is ook in goed gezelschap: er zijn ruim 20 andere lidstaten die de rechten nog niet kunnen verlenen.

In januari 2007 keurde de Europese Commissie het toewijzingsplan voor emissierechten weliswaar goed, maar dit was onder voorwaarde dat VROM bepaalde wijzingingen doorvoerde. Dat is gebeurd en dit aangepaste plan moet nu genotificeerd worden, dat wil zeggen, geregistreerd als ontvangen. Op basis van dit aangepaste plan wordt het toewijzingsbesluit gemaakt.

Bedrijven die meedoen met emissiehandel, moeten na afloop van elk jaar voldoende emissierechten inleveren om hun emissies af te dekken. Hoe meer uitstoot ze hebben, hoe meer rechten ze moeten inleveren. De vervuiler betaalt. Het handelssysteem is flexibel: bedrijven kunnen emissierechten kopen of verkopen.

Dossiers


* Emissiehandel

* Europees milieubeleid

* Luchtkwaliteit