Gemeente Hulst


Persbericht - 27.02.2008

Oorlogsmonument Kloosterzande

Op het Hof te Zandeplein te Kloosterzande wordt dit voorjaar een nieuw oorlogsmonument geplaatst. Op dit monument worden de namen van de gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermeld. Het nieuwe oorlogsmonument wordt de locatie waar tijdens Dodenherdenking in Kloosterzande de gesneuvelden worden herdacht.

Tot dusver was er in Kloosterzande geen monument voor de gesneuvelden. In het voormalige gemeentehuis aan het Hof te Zandeplein hingen 2 bronzen plaquettes met daarop de oorlogsslachtoffers. Deze plaquettes werden op Dodenherdenking van het gemeentehuis verplaatst naar een houten sokkel op het Hof te Zandeplein. Na de plechtigheid werden deze dan weer teruggeplaatst in het gemeentehuis.
Het gemeentebestuur heeft de verkoop van het voormalige gemeentehuis aangegrepen om een definitieve en passende locatie te realiseren ter nagedachtenis aan de gevallen. Hieromtrent is overleg gepleegd met de Dorpsraad Kloosterzande e.o..

Gekozen is voor de realisatie van een volledig nieuw oorlogsmonument. Dit monument is ontworpen door lokaal beeldhouwer Luc Inghels. Het wordt gevormd door een natuurstenen zuil met een hoogte van circa 2,5 meter. In de zuil wordt een hand, een voet en een vuurwapen verwerkt. Aan de voet van de zuil worden basaltblokken geplaatst, waarop de namen van de gesneuvelden worden vermeld.
Het monument wordt in april 2008 geplaatst en kost 14.500,--.

Voor de beide bronzen plaquettes wordt nog een nieuwe plaats gezocht. Vanwege het materiaal kunnen de plaquettes niet buiten worden opgehangen. De plaquettes spelen niet langer een rol in de herdenkingsplechtigheden op 4 mei.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl