Gemeente Roermond

Actieve aanpak auto-inbraken blijft nodig

Blijvende aandacht voor het voorkomen van auto-inbraken en het vergroten van de pakkans van de daders zorgen voor de gewenste daling. Dat verklaart het succes van het gezamenlijk project van de gemeente Roermond, politie en Openbaar Ministerie.

Het project ter voorkoming van auto-inbraken in Roermond slaat aan. Het auto-inbraakcijfer is aanmerkelijk gedaald. Zo waren er in 2006 1014 auto-inbraken in Roermond. In 2007 zijn dat er nog 671, dat zijn dus 343 auto-inbraken minder.

Een gerichte aanpak heeft het afgelopen jaar ook geleid tot de aanhouding van zes verdachten. In één geval is er op vordering van de officier van justitie een zogenaamde ISD-maatregel opgelegd. Die houdt een gevangenisstraf van ongeveer twee jaar in, gecombineerd met persoonsgerichte hulp om herhaling te voorkomen. Dit jaar zijn inmiddels al drie verdachten aangehouden.

Ondanks de positieve cijfers wijst de gemeente op het belang van blijvende aandacht daarvoor. Dat begint bij de burgers van wie de politie verwacht dat ze melden wanneer ze verdachte zaken of personen zien. Samen aan veiligheid werken, is het motto.

Het project ter voorkoming van auto-inbraken is door de gemeente Roermond, politie en Openbaar Ministerie ingezet om met name de burger preventief te informeren. De afdeling Stadstoezicht is het afgelopen jaar zeer actief geweest om de burger op parkeerplaatsen, maar ook in de woonwijken te attenderen op het veilig achterlaten van de auto. Daarnaast zijn er huis aan huis anti-auto-inbraakkaarten verstrekt met de tekst: Let op in deze auto liggen geen waardevolle spullen. Bij de verspreiding van die kaarten werkt ook de autobranche mee door deze op hun toonbanken te leggen en uit te delen. Tevens zijn er op enkele plekken in Roermond spandoeken opgehangen met de tekst Niets erin. Niets eruit. In woonwijken zijn op 50 plekken preventieborden geplaatst. Verder heeft de gemeente op enkele plaatsen enorm het groen gesnoeid om het overzicht te verbeteren en het zicht op die parkeerplaats van buitenaf mogelijk te maken.

Mede door publicaties in verschillende media, blijkt dat de burgers steeds meer op de hoogte zijn van het project. In een door de gemeente gehouden enquête geven ze aan de berichtgeving met veiligheidstips te waarderen en daadwerkelijk zelf ook maatregelen nemen om auto-inbraken te voorkomen. Automobilisten die zich moeite nemen om het navigatiesysteem, de laptop of een tas uit de auto mee te nemen verkleinen hun kans op auto-inbraak aanzienlijk.

Publicatiedatum: 27-2-2008 Bijgewerkt: 27-2-2008