Persbericht

Adobe stimuleert webinnovatie met technologieplatform voor RIA's Adobe AIR en Adobe Flex 3 nu beschikbaar

Amsterdam, 27 februari 2008 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) maakt Adobe® AIR(TM) en Adobe® Flex® 3 beschikbaar. Hiermee breidt Adobe zijn technologieplatform voor rijke internetapplicaties verder uit. Ontwikkelaars en designers gebruiken de RIA-technologieën van Adobe om op een snelle manier rijke en gepersonaliseerde content en applicaties te creëren en beschikbaar te stellen. De release van Adobe AIR is het beginpunt van nieuwe innovaties op het gebied van RIA doordat het de real-time, dynamische mogelijkheden van het web koppelt aan de kracht en datacapaciteit van de desktop. Ondernemingen die nu het web gebruiken als platform maken gebruik van de nieuwste RIA-technologieën van Adobe. Hiermee zijn zij in staat om aantrekkelijkere applicaties te bouwen en deze beschikbaar te stellen voor iedere browser, desktop en besturingssysteem.

"Adobe biedt zijn klanten al 25 jaar technologische innovatie. Het begon met desktop publishing en is uitgebreid naar multimedia en het web", zegt Kevin Lynch, chief technology officer bij Adobe. "We gaan door met het verbeteren van digitale ervaringen doordat we onze klanten in staat stellen om zeer interactieve en expressieve applicaties te ontwikkelen. Dit is een spannende tijd voor zowel Adobe, software-innovatie, designers en ontwikkelaars die een bijdrage leveren aan de online ontwikkelingen."

Marktleiders benutten RIA-technologie van Adobe
Toonaangevende ondernemingen uit verschillende bedrijfstakken zoals de entertainmentindustrie, de financiële sector, retail en sociale netwerken maken gebruik van RIA-technologieën van Adobe. Bedrijven als Deutsche Bank, FedEx Corporation en The New York Times Company benutten het Adobe technologieplatform voor RIA's om te zorgen voor effectieve en engaging klantinteracties. Zie voor meer RIA-toepassingen: http://www.adobe.com/aboutadobe/pressroom/pressreleases/200802/022508AIRCustomers.html .

"Adobe richt zich op het verbeteren van webervaringen en biedt de benodigde technologieën om meer interactieve en expressieve websites en applicaties te bouwen. Het Adobe technologieplatform voor RIA's sluit perfect aan bij de huidige wensen van ondernemingen", zegt Al Hilwa, Program Director bij IDC. "De ROI van RIA's is de moeite waard. Aantrekkelijke productvisualisatie binnen eCommerce-applicaties helpt klanten bijvoorbeeld om beter te begrijpen wat zij kopen. Dit zorgt ervoor dat minder mensen online afhaken en verhoogt de gemiddelde ordergrootte door cross-selling- en up-sellingmogelijkheden inzichtelijk te maken."

Adobe levert ook nieuwe applicaties die gebouwd zijn met Adobe Flex en geschikt zijn voor Adobe AIR. Een goed voorbeeld is Adobe Media Player, dat nu beschikbaar is als Beta-versie. De combinatie van tv en internet maakt het voor de gebruiker mogelijk om overal en altijd zijn favoriete programma's te bekijken. Een ander voorbeeld is Buzzword, een aantrekkelijke online tekstverwerker met ingebouwde functionaliteit voor samenwerking.

Adobe technologieplatform voor RIA's
Adobe AIR, Adobe Flex en Adobe Flash® Player vormen de basis van het Adobe technologieplatform voor RIA's. Adobe RIA-technologieën bestaan uit instrumenten, frameworks, servers, diensten en run-times die probleemloos met elkaar samenwerken. Hierdoor kunnen aantrekkelijkere ervaringen worden gecreëerd met een groot bereik. Er is een breed aanbod van studiemateriaal aanwezig op de Adobe Developer Connection (developer.adobe.com) portal om ontwikkelaars te ondersteunen bij het bouwen van RIA's voor de browser en desktop.

Adobe AIR biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om RIA's te creëren op de desktop met behulp van webtechnologieën als HTML, Ajax, PDF, Adobe Flash en Adobe Flex. Applicaties die gebouwd zijn op Adobe AIR bieden dezelfde voordelen als RIA's die binnen een browser draaien. De applicaties zijn namelijk snel te ontwikkelen, eenvoudig te gebruiken en toegankelijk vanaf praktisch iedere locatie. Maar ze bieden ook de voordelen van desktop-applicaties, zoals de mogelijkheid om lokale bestanden te lezen of aan te maken, samenwerking met andere applicaties op de computer van de gebruiker en het behoud van lokale dataopslag op de desktop.

Flex is een gratis, open source framework voor het bouwen van zeer interactieve en expressieve RIA's. Adobe Flex Builder(TM) 3, een Eclipse(TM)-gebaseerd ontwikkeltool, versnelt het ontwikkelproces van een Flex-applicatie en biedt nieuwe mogelijkheden om RIA's te draaien op Adobe AIR. Adobe Flex Builder 3 integreert met Adobe Creative Suite® 3-software, waardoor ontwikkelaars en designers efficiënter kunnen samenwerken. Krachtige nieuwe testtools, waaronder weergave van het geheugen en performance en geïntegreerde ondersteuning voor geautomatiseerd functioneel testen, zorgen voor snellere ontwikkeling en beter presterende RIA’s.

Adobe Flash Player is beschikbaar op meer dan 98 procent van de met internet verbonden PC's en honderden miljoenen mobiele en set-top-apparaten. Adobe Flash Player biedt ongekend veel creatieve mogelijkheden, zeer aantrekkelijke gebruikservaringen, uitstekende audio/video playback en een wereldwijd bereik.

Diverse onderdelen van Adobe AIR, zoals de Webkit HTML engine, Tamarin ActionScript(TM) Virtual Machine en SQLite lokale databasefuncties, zijn open source. Adobe draagt graag op verschillende fronten bij aan de open source-gemeenschap. Bijvoorbeeld met de release van het gratis open source Flex framework en het open source BlazeDS voor high-speed dataconnectiviteit. Adobe is ook actief lid van het SQLite Consortium. Kijk voor meer informatie op: http://opensource.adobe.com .

Prijzen en beschikbaarheid
Adobe AIR en Adobe AIR SDK zijn beide beschikbaar als gratis downloads in het Engels en zijn verkrijgbaar voor Windows® en Macintosh besturingssystemen. De nieuwe versies komen naar verwachting ook beschikbaar voor Linux en andere talen. Bezoek voor meer informatie : www.adobe.com/go/air . De Adobe Flex 3-productlijn is verkrijgbaar in het Engels en Japans en is beschikbaar voor Windows en Macintosh besturingssystemen. De open source Flex 3 SDK is nu gratis beschikbaar en de Beta-versie van Adobe Flex Builder 3 voor Linux is gratis verkrijgbaar op Adobe Labs ( labs.adobe.com). Adobe Flex Builder 3 is beschikbaar als standalone product of Eclipse plug-in. De standaard editie is verkrijgbaar voor ¤ 179 (excl. BTW) en de professionele editie voor ¤ 499 (excl. BTW). Meer informatie over systeemeisen en ondersteunde platformen is beschikbaar op: www.adobe.com/go/flex .*