Gemeente Heusden


27 februari 2008 College kiest voor opknappen van het Wolput-gebied

Omdat de ontwikkeling van de locatie Wolput-Looiersteeg-Achterstraat niet zonder exploitatietekort mogelijk bleek, heeft het College van Heusden al in 2000 aangegeven, om de helft van het tekort voor zijn rekening te nemen. Het tekort was destijds begroot op zo'n 4,6 miljoen gulden bij de bouw van 69 appartementen.

Dit blijkt uit de reconstructie van de zogenoemde zaak Timmers die het huidige college heeft uitgevoerd, om de vragen van de gemeenteraad zo volledig mogelijk te kunnen beantwoorden. Met name de oppositie heeft de afgelopen maanden in kritische bewoordingen haar vraagtekens gezet bij de aanpak van de zaak Timmers door het college. Het bestuur kwam in november vorig jaar met bouwbedrijf Timmers een compensatieregeling van één miljoen euro overeen voor de bouw van maximaal 33 appartementen op het westelijke deel van de locatie. Daarmee werd een periode van jaren onderhandelen met Timmers afgesloten.

Inmiddels zijn onderhandelingen met de projectontwikkelaar Conforza gaande over de ontwikkeling van negentien grondgebonden woningen op het oostelijk deel van de locatie. Ook voor deze opknapbeurt vraagt het college een fors krediet van meer dan een miljoen euro.

Verloederd

De reconstructie laat zien dat het college al in 1999 expliciet over de ontwikkeling van de locatie Wolput-Looiersteeg-Achterstraat spreekt. Het is een minder fraai stukje Vlijmen, pal naast een van de belangrijkste toegangswegen naar de dorpskern. Ook toen al had het college de ambitie om de locatie op te knappen. In 2000 wordt besloten om met ontwikkelaar Tops - de rechtsvoorganger van bouwbedrijf Timmers
- in zee te gaan en voor de gemeentelijke bijdrage een fonds op te richten.

Exploitatieberekeningen laten dan tekorten zien van 4,6 miljoen gulden voor 69 appartementen en 7,0 miljoen gulden voor 54 appartementen.

Op basis van deze toezeggingen heeft Timmers destijds een aantal woningen in de omgeving van de ontwikkellocatie aangekocht. De ontwikkeling raakte echter in een impasse. Een van de eigenaren van grond op de ontwikkellocatie koppelde de verkoop van zijn grond aan legalisering van zijn composteringsbedrijf aan de Veldweg. De gemeente wilde daar echter niet aan meewerken.

Oplossing

Inmiddels is er een oplossing in zicht. Het college kiest voor het opknappen van het gebied met een bouwplan dat past in de omgeving. Dat betekent dat er flink geld bij moet, tenzij er forse bouwvolumes toegelaten worden. Dankzij de forse financiële injecties wordt het plangebied na jaren eindelijk opgeknapt.

Ambitie

Het is de ambitie van het huidige college om knelpunten zoals de ontwikkeling van de locatie Wolput-Looiersteeg-Achterstraat aan te pakken. Bij die ambitie past de bereidheid om daarvoor geld uit te trekken.
Geplaatst op: 27 februari 2008