Gemeente Heerlen

ontwikkeling natuurgebied Keerweg- Corisbergweg
Aanleg bergbezinkbassin in maart van start

De gemeente Heerlen start half maart 2008 met de aanleg van het bergbezinkbassin in het gebied tussen de Keerweg en Corisbergweg. Dit komt in de plaats van de huidige asfaltbuffer. Het bergbezinkbassin zelf komt volledig ondergronds te liggen. Bovengronds zullen er wel enkele putdeksels en regelkasten te zien zijn. De groenaankleding in het gebied maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het natuurgebied tussen de Keerweg en Corisbergweg. Het is volgens wethouder Jos Offermans de bedoeling dat hier de komende jaren een schitterend natuur- en wandelgebied komt. De oude Caumerbeek wordt weer zichtbaar gemaakt en zal straks weer via een natuurlijke weg meanderen.

Beter voor het milieu
De aanleg van het bergbezinkbassin is beter voor het milieu en zal zorgen voor een afname van de stankoverlast die er nu regelmatig is. In de huidige situatie stroomt bij heftige regenbuien vervuild rioolwater in de asfaltbuffer en soms ook in de naastgelegen groende buffer, omdat er dan meer regenwater afgevoerd moet worden dan het rioolstelsel aan kan. Straks wordt het overschot aan rioolwater tijdelijk gebufferd in het ondergrondse bergbezinkbassin. Het vuil dat aanwezig is in het rioolwater zal grotendeels in het bergbezinkbassin achterblijven en uiteindelijk worden getransporteerd naar de waterzuivering. Water dat door overstort toch nog in de bestaande groene buffer terecht komt, zal daardoor veel schoner zijn. Tijdens de werkzaamheden wordt ook een deel van het riool in de Corisbergweg en de Kaldebornweg vervangen door een groter riool met meer capaciteit. De kans op wateroverlast wordt daardoor in de toekomst nog kleiner.

Omleidingen
De gemeente probeert het gebied zoveel mogelijk toegankelijk te houden, maar tijdens een deel van de werkzaamheden worden er tijdelijk afsluitingen ingesteld. Bij de Corisbergweg wordt het gedeelte rondom de bestaande groene buffer voor al het verkeer afgesloten In de Kaldebornweg geldt dat voor het deel van huisnummer 128 tot na de kruising met de Corisbergweg. Enige overlast door bouwverkeer is helaas niet uit te sluiten. De gemeente hoopt op begrip hiervoor. Verwacht wordt dat de werkzaamheden duren tot eind 2008.

Meer informatie

De plannen liggen ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, tel.045-560 50 50. U kunt daar terecht van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur en op donderdag van 8.30 uur tot 21.00 uur.

Gemeente Heerlen, 28 februari 2008
Afdeling Communicatie
Reina Cobussen, 045-5604853
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl