TenneT


Geen stroomonderbreking na aanrijding 150kV verbinding

28-02-2008 Gisteravond (woensdag 27 februari 2008), is een 150kV-hoogspanningsverbinding in Zuid-Oost Brabant beschadigd geraakt door de lading van een vrachtwagen. Hierbij is een van de twee stroomcircuits op de verbinding tussen Eindhoven-Oost en Helmond buiten bedrijf geraakt. De leveringszekerheid is niet in het geding geweest; de stroom kon onder meer via de andere arm van de mast worden omgeleid. Er is in de regio alleen sprake geweest van een spanningsdip waardoor straat - en verkeersverlichting uitviel.

Vandaag vinden de reparatiewerkzaamheden plaats aan de beschadigde hoogspanningsleiding. De verwachting is dat deze in de loop van de dag worden afgerond. In verband met de werkzaamheden is de Besselhoeve in de gemeente Helmond tijdelijk afgesloten. De uitvoering van deze werkzaamheden wordt in opdracht van TenneT door Essent Netwerk uitgevoerd.

De beschadiging ontstond gisteravond omstreeks 19.45 uur nadat de lading van de vrachtwagen de hoogspanningsleiding raakte. De stroom kon worden omgeleid via de andere arm van de mast en de andere circuits van de ringsluiting. Het dubbel (redundant) uitvoeren van een mast is een belangrijk principe in de bouw van hoogspanningsmasten om te zorgen voor een optimale leveringszekerheid.