Gemeente Maassluis

Regionale visie mantelzorg gemeentes Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

De drie waterweg gemeentes Schiedam, Vlaardingen en Maassluis gaan stevig inzetten op de ondersteuning van mantelzorgers. Hiervoor is de Regionale visie mantelzorgers door de colleges vastgesteld. Mantelzorgondersteuning is een nieuwe taak voor gemeenten als één van de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In Schiedam moet de visie nog door de gemeenteraad worden aangenomen.

Mantelzorg is vaak de eerste, de langste, de laatste en de belangrijkste zorg die naasten van elkaar krijgen of aan elkaar geven. Deze vorm van zorg heeft een andere betekenis en waarde dan professionele zorg (alle zorg die beroepsmatig wordt verleend, bijvoorbeeld door thuiszorg). Mantelzorgers zijn, na de directe zorgvragers, de doelgroep van de Wmo met de hoogste prioriteit. Vanuit persoonlijk en maatschappelijk oogpunt, maar ook vanuit economisch oogpunt is het belangrijk en noodzakelijk om veel aandacht te besteden aan mantelzorgers.

Het doel voor de komende jaren is om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen, zodat:


- de mantelzorger de zorgtaken kan blijven uitvoeren;


- de zorgontvanger de zorg krijgt van degene van wie hij/zij die het liefste krijgt;


- de zorg voor de gemeente en de rijksoverheid betaalbaar blijft.

Om de ondersteuning van mantelzorgers te verbeteren, zal van 2008 tot en met 2010 worden ingezet op de volgende vijf onderdelen:


1. Vergroten van de bekendheid met mantelzorg Veel mantelzorgers herkennen zich niet in de term mantelzorg. Zij weten daardoor ook niet dat zij gebruik kunnen maken van een ondersteuningsaanbod.


2. Meer mantelzorgers ondersteunen Op dit moment is het bereik heel beperkt. Slechts een klein percentage (3%) is bekend bij de Stichting Mantelzorg NWN. Om tijdig passende ondersteuning te kunnen bieden is het belangrijk om een groter deel van de doelgroep te bereiken.


3. Betere afspraken over de zorg Betere afspraken maken tussen professionele zorg en de mantelzorger en daarbij meer rekening houden met de voorkeur van de mantelzorger en degene waarvoor gezorgd wordt.


4. Verminderen van de bureaucratie Een veel gehoorde klacht is de bureaucratie, waarmee de zorg gepaard gaat en die op de schouders van de mantelzorger terecht komt. De uitvoering van wet- en regelgeving is vaak niet goed op elkaar afgestemd.


5. Betere ondersteuning aan mantelzorgers

Voor de groep mantelzorgers waar de belasting te hoog voor wordt, moet een ondersteuningsaanbod beschikbaar zijn. Het huidige aanbod moet inzichtelijk en toegankelijk worden gemaakt en waar gewenst moet het aanbod versterkt worden.