Gemeente Rotterdam

Datum: 28 februari 2008

B EN W BERICHTEN Rotterdam 2008 - 08

COLLEGEVERGADERING VAN 26 FEBRUARI

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (26-02) Het college van B en W heeft besloten de zienswijzen die naar voren zijn gebracht tegen het verzoek om vrijstelling voor het oprichten van een energiecentrale door Electrabel aan de Missouriweg op de Maasvlakte, ongegrond te verklaren. Het college heeft daarnaast besloten de directeur van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting te mandateren voor het verlenen van de gevraagde vrijstelling, onder voorwaarde dat de verklaring van geen bezwaar is verkregen en de milieueffectrapportage is vastgesteld


* Het college heeft besloten de volgende personen opnieuw te benoemen als lid van de EDBR, met ingang van 1 januari 2008 voor een periode van 2 jaar, tot 1 januari 2010:

de dames W.L. Gillis-Burleson, drs. M.E.N. Mulder en F.M. Russel en

de heren Z.J.J. van Asch van Wijck, J.C. Beerman MBA, prof. dr. L. van den Berg, P. Boekhoud, drs. J. Dura MRE, drs. K.M.T. Ex, prof. dr. W.A. Hafkamp,

ing. M.H. Lints, prof. dr. F.G.A. van der Meché, C.W.M.H. Schoenmakers MBA,

P.C.M. Tieman, mr. B.J.R. van Tongeren, drs. J.A.C.F. Tuytel, drs. G.J.H. van der Vegt drs. C.W. van der Waaij RA en mr. R.H.J. Wondolleck.

Tevens heeft het college besloten de volgende personen te benoemen als lid van de EDBR, met ingang van 1 januari 2008 voor een periode van 2 jaar, tot 1 januari 2010: mevrouw mr. T.L. Cieremans (partner Nauta Dutilh) en de heren

drs. H.P.J. Gerla RA, (lid Raad van Bestuur Sint Franciscus Gasthuis),

C.P.G. van Oostrom (Algemeen Directeur OVG), K.H. Peters (CEO Royal Burger Group) en H. H. Vervat (CEO & Chairman Matrans Holding B.V).

De EDBR is een platform dat bestaat uit ruim dertig opinieleiders uit het Rotterdamse bedrijfsleven, kennisinstellingen, culturele en maatschappelijke organisaties. De EDBR (waaronder ook de International Advisory Board en YoungEDBR) adviseert het Rotterdamse college van B en W over versterking van de economie en een versnelling van de economische ontwikkeling van Rotterdam en de regio.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (26-02) Het college heeft besloten het Aanwijzingsbesluit voor heffings- en invorderingsambtenaar 2008 te wijzigen. Voortaan is in het Aanwijzingsbesluit de bevoegdheid tot het heffen en invorderen van lijkbezorgingsrechten gemandateerd aan de directeur van Gemeentewerken.


* (26-02) Het college stelt de raad een aantal wijzigingen in de Belastingenverordeningen 2008 voor. De tarieven 2008 voor het Binnenhavengeld en het Kadegeld worden verlaagd en in overeenstemming gebracht met de private tarieven die door het Havenbedrijf Rotterdam worden geheven. In de Legesverordening 2008 wordt in hoofdstuk 5 (Drank- en horecawet; budgetverantwoordelijke dienst dS+V) een administratieve vergissing gecorrigeerd. De Legesverordening Publiekszaken 2008 wordt aangepast in verband met het schrappen van de legesheffingen voor een aantal posten. De tarieven voor het aanvragen en vervangen van een rijbewijs worden verlaagd. Daarnaast worden enkele door derden bepaalde tarieven, die bij de vaststelling van de verordening nog niet bekend waren gemaakt, verwerkt en vindt er op detailpunten een aantal correcties plaats.


* (26-02) Het college heeft besloten ontheffing van de fiscale geheimhoudingsplicht te verlenen aan Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR). Hierdoor kan GBR naam, adres en woonplaatsgegevens van geregistreerde hondenbezitters geven aan de deelgemeente Charlois voor het project 'Hondenbezitters in actie voor veiligheid'. De deelgemeente Charlois mag de gegevens delen met de politie Rotterdam-Rijnmond, district Zuid voor de selectie van deelnemers. De deelgemeente Charlois gaat de deelnemers werven. Deelnemers aan dit project worden gevraagd tijdens het uitlaten van de hond extra alert te zijn op onregelmatigheden of afwijkende situaties in hun buurt die mogelijk te maken hebben met inbraak of andere criminele activiteiten. In voorkomende gevallen bellen zij de politie en houden de andere deelnemers op de hoogte per e-mail of sms.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (26-02) Het college heeft een aanvraag om planschadevergoeding naar aanleiding van de aanleg van de Trampluslijn IJsselmonde afgewezen.

2. (26-02) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Batterijstraat (deelgemeente Charlois). Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, is dan het realiseren van een kantoorgebouw met parkeergarage mogelijk.

3. (26-02) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Het gebied ligt tussen de Hofpleinlijn, de HSL-lijn, de Wildersekade en de Landscheiding van Delfland en Schieland. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, is het mogelijk een vrij liggende busbaan aan te leggen tussen de gemeente Zoetermeer en de gemeente Lansingerland. Met deze zogenaamde ZoRo busbaan (Zoetermeer-Rotterdam) worden de openbaar vervoersvoorzieningen tussen Zoetermeer en Rotterdam w verbeterd en krijgen de Vinexlocaties Noordrand II en III een betere ontsluiting.

4. (26-02) Het college stelt de raad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Wildersekade 98. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, is het vergroten van een tuinbouwkas mogelijk .

5. (26-02) Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Tweede ontsluitingsweg Hoek van Holland" vast te stellen. Het daarbij behorende voorstel met ontwerpbesluit is aan de raad aangeboden. De Tweede Ontsluitingsweg loopt vanuit Hoek van Holland parallel aan de spoorlijn richting Rotterdam en buigt ter hoogte van het Nieuw Oranjekanaal met een scherpe bocht naar het noordoosten, richting Maasdijk. Het bestaande composteringsterrein wordt doorgesneden waarna het tracé naar het Oranjekanaal afbuigt en de weg via een nieuwe brug over het Oranjekanaal aansluit op het tracédeel Pettendijk, dat wordt aangelegd op grondgebied van de gemeente Westland. Ook voor dit tracédeel wordt een bestemmingsplanprocedure ingevoerd.

6. (26-02) Het college heeft de directeur van de dS+V opgedragen het ontwerp voor het bestemmingsplan "Oud Mathenesse" ter inzage te leggen. Tijdens de periode dat het ontwerp ter inzage ligt, kan iedereen zowel mondeling als schriftelijk zienswijzen bij de raad indienen. Het plangebied ligt in het westen van de deelgemeente Delfshaven. Oud Mathenesse en het Witte Dorp worden begrensd door de Schiedamsedijk, de Hogenbanweg, de Buislaan en de Tjalklaan. Het bestemmingsplan voorziet in de verlegging van het kruispunt Tjalklaan met Franselaan en Spaanseweg richting de metrobaan. Met het verleggen van het kruispunt, worden onder andere de barrièrewerking van de weg en de onveiligheid door te hoge rijsnelheden opgelost.

7. (26-02) Het college heeft zijn reactie vastgesteld op de conceptvisie 2025 van de gemeente Barendrecht. Het college heeft gereageerd op onderdelen die in regionaal verband van belang zijn. Het gaat om de regionale spreiding van woningbouw in het goedkope segment, sport en regionale groengebieden. Daarnaast heeft het college een toelichting gegeven op de wijze waarop noodzakelijke maatregelen worden genomen om de aanleg en het gebruik van de Tweede Maasvlakte met zo min mogelijk nadelige milieugevolgen te laten verlopen.

8. (26-02) Het college heeft ingestemd met een verzoek tot het vestigen van een tweede hypotheek op een woning waarop gemeentegarantie is afgegeven.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (26-02) Het college heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Baljeu aan een CIVITAS bijeenkomst in Preston in Engeland van 2 tot 4 maart. De wethouder is lid van de Policy Advisory Committee (PAC) van CIVITAS. CIVITAS is een samenwerkingsverband van Europese steden gericht op verkeers- en vervoersoplossingen die bijdragen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling.


* (26-02) Het college heeft de bezwaren tegen een ontslagbesluit ongegrond verklaard en het bestreden besluit gehandhaafd.


* (26-02) Het college heeft ingestemd met de aanbevelingen van de audit integriteitsbeleid.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (26-02) Het college van B en W heeft mevrouw S.J. Stuiveling en de heren P. van Tijn en H.R. Okkens herbenoemd als leden van de raad van toezicht van de stichting tot beheer museum Boijmans van Beuningen. De benoeming geldt voor een periode van maximaal vier jaar. De leden worden met terugwerkende kracht per 1 januari 2008 benoemd.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (19-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft het G4 actiedocument "Wat doet de G4 aan Lissabon?" vastgesteld. De vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht laten hiermee zien hoe zij een bijdrage leveren aan de realisatie van de Europese doelstellingen op het gebied van groei en werkgelegenheid. De G4 overhandigen dit document binnenkort aan minister Van der Hoeven.

Schriftelijke vragen

(26-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· de heer R.A. Motta (PvdA) over gezond eten in de kantine.

Bestuursdienst
Algemene zaken
Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18